Sari la conținut

„Amintiri din Combinat”- reuniune „de neuitat” la Făgăraş

amintiri-din-combinat-reuniune-de-neuitat-la-fagaras

Muncitorii se reîntâlnesc sâmbătă pentru a depăna amintiri despre Combinatul Nitramonia Făgăraş.

Foştii angajaţi ai secţiei „24” sau cea de „placări prin explozie” se întâlnesc iarăşi, pentru al doilea an consecutiv, pentru a depăna amintiri şi pentru a retrăi momentele de activitate care le-au adus mari satisfacţii. Evenimentul este organizat de fostul şef al secţiei, inginerul Constantin Popa.

Cei care cunosc câte ceva despre Combinatul Nitramonia Făgăraş, ştiu că în secţie erau pregătite, finisate şi placate – prin tehnologii pe atunci moderne şleburi de 10-20 de tone.

Comenzile erau imense pe atunci, mai ales că era în plin avânt, în România, industria alimentară, prin fabricile de conserve şi cele de bere. Se produceau şi electrozi pentru ALRO Slatina. Se lucra în trei schimburi, iar în poligon, se muncea, zi lumină.

În secţia respective îşi desfăşurau activitatea peste 280 de angajaţi: ingineri, maiştri, tehnicieni şi muncitori.

Prima secţie din combinat distrusă după anul 1990 a fost cea de „Placare prin explozie”, sau „numărul 24” cum o cunosc făgărăşenii.


 Secţia fusese organizată şi dotată în aşa fel încât să poată funcţiona independent. Fosta conducere de atunci a combinatului chimic susţine că laboratorul metalografic şi debitările cu plasmă au fost pur şi simplu vandalizate. De asemenea au dispărut peste două tone şi jumătate de table din inox.

Din secţia „24” – a rămas acum doar o amintire dureroasă: clădirea situată lângă poarta principală din combinat este o ruină, care abia se mai zăreşte printre bălăriile ce au crescut lângă gardul ce împrejmuieşte fostul Combinat Chimic.


 Întâlnirea la care sunt aşteptaţi fosţii angajaţi este programată pentru sâmbătă, 22 octombrie 2016, de la ora 14.00, la restaurantul Transilvania.

Sursa: fagarasultau.ro

Comentarii

Ultimă oră