Sari la conținut
amenzi-pentru-primarii-de-la-garda-de-mediu

Ministrul Mediului, vicepremierul Graţiela Gavrilescu, s-a întâlnit ieri cu primarii localităţilor din judeţul Braşov în care sunt depozite de deşeuri neconforme, pentru a le reaminti că România este pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte închiderea rampelor în care nu se mai depozitează deşeuri.

La nivel naţional sunt peste 109 depozite neconforme, dintre care circa 30 de deșeuri periculoase, mai puțin de 20 de deșeuri industriale și 65 de deşeuri menajere. Șase dintre acestea din urmă sunt în judeţul Braşov, la Săcele, Codlea, Rupea, Făgăraş, Râşnov şi Victoria.

Pentru depozitele de deşeuri menajere, împotriva României a fost declanşată procedura de infrigement, astfel că dacă nu sunt închise la timp, țara noastră riscă amenzi serioase.

În acest context, Grațiela Gavrilescu le-a transmis edililor un avertisment, spunând că dacă vor trebui plătite penalități de la bugetul de stat, măsurile pe care le va lua Garda Naţională de Mediu vor fi extrem de dure.

-----

În altă ordine de idei, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a amintit, în timpul vizitei la Braşov, faptul că taxa de rampă, în valoare de 80 de lei pe tona de deşeuri depusă la rampă, plătită în perioada 1 ianuarie – 1 iulie, a fost suspendată, însă a amintit că această amânare are şi un cost.

Astfel, anul acesta, fiecare primărie trebuie să atingă un procent de colectare selectivă de 25%. Autorităţile locale vor trebui să ia toate măsurile pentru a atinge acest obiectiv, să îi înveţe pe cetăţeni să selecteze deşeurile.

Totuşi, ministrul mediului a afirmat că există şi localităţi ce pot fi exemple de bune practici în ceea ce priveşte colectarea selectivă, cum ar fi Râşnovul, unde sunt aplicate procedurile europene în ceea ce priveşte managementul deşeurilor.

Comentarii

Ultimă oră