Sari la conținut

Amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru proprietarii de câini care nu sunt microcipați sau sterilizați

amenda-de-la-5000-lei-la-10000-lei-pentru-proprietarii-de-caini-care-nu-sunt-microcipati-sau-sterilizati

Pentru creșterea siguranței cetățeanului în spațiile publice, reducerea riscurilor producerii unor evenimente negative în care sunt implicați câinii, prevenirea abandonului, înmulțirea necontrolată în special a câinilor din rasă comună, și pentru promovarea dreptului de proprietate responsabil, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov desfășoară acțiuni și activități specifice pe raza tuturor localităților urbane și rurale din județ.


Astfel polițiștii aduc la cunoștință proprietarilor sau deținătorilor de câini obligațiile pe care aceștia le au, conform OUG nr.155/2001:


1. Microciparea (identificarea) exemplarelor canine și înregistrarea acestora în Registrul de Evidență a Câinilor cu Stăpân (R.E.C.S). Câinii neidentificați și neînregistrați aflați în spațile publice sunt considerați câini fără stăpân și sunt tratați conform prevederilor legislației specifice în vigoare. Identificarea prin microcipare se realizează în primele 90 zile de viață, obligatoriu înainte de vânzarea /donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spații publice a acestora.


În cazul deplasării cu exemplarele canine pe teritoriul României, proprietarii au obligația de a deține asupra lor carnetul de sănătate al animalului și de asemenea sunt obligați să comunice la medicul veterinar, în termen de 7 zile, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariție, furt, donație, moarte.


2. Sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân, apaținând rasei comune și a metișilor acestora. Actul care atestă rasa unui exemplar canin este Certificatul de origine eliberat de Asociația Chinologică Română. Sterilizarea aduce o serie de avantaje atât pentru proprietar cât și pentru animal (reduce riscul de apariție al unor afecțiuni medicale, previne problemele de comportament, diminueaza agresivitatea, crește durata de viață a câinelui, reduce populația canină fără stăpân).


ATENȚIE! Nerespectarea prevederilor mai sus menționate constituie contravenții și se sancționeaza cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Comentarii

Ultimă oră