Sari la conținut

Alpinistul Zsolt Torok și-a găsit sfârșitul pe munte

alpinistul-zsolt-torok-sia-gasit-sfarsitul-pe-munte

Alpinistul Zsolt Torok a fost găsit mort în zona vârfului Negoiu


  Cunoscutul alpinist român Zsolt Torok a fost găsit decedat, sâmbătă 17 august 2019, în Munţii Făgăraş. Bărbatul de 45 de ani plecase de trei zile de acasă cu scopul de a cuceri Vârful Negoiu, iar de atunci nimeni nu a mai ştiut de el.

Sâmbătă dimineaţă, soţia sa l-a dat dispărut, iar mai multe echipe de la Salvamont Sibiu şi Argeş, precum şi jandarmi sibieni şi argeşeni au plecat pentru a-l localiza, fiind ajutaţi şi de un elicopter al MAI. Trupul său a fost găsit în apropierea vârfului Negoiu, iar conform primelor informaţii, se pare că a murit după ce o stâncă s-ar fi desprins cu el, zona fiind foarte instabilă şi puţin frecventată de alpinişti.

„Crestele munţilor şi alpinismul românesc sunt mai sărace şi mai triste de acum. A plecat dintre noi, răpus de marea sa pasiune, unul dintre marii alpinişti ai ţării, un caracter deosebit, un prieten al Salvamont România, un OM… În munca noastră, încărcarea psihică este mare în fiecare situaţie în care intervenim, dar, sunt momente în care această depăşeşte şi puterea noastră de înţelegere şi de acceptarea a cruntei realităţi. Condoleanţe familiei şi tuturor celor care l-au cunoscut, i-au admirat şi apreciat performanţele. Rămas bun prieten drag!”, este mesajul publicat de Salvamont România pe Facebook.

Salvamontiştii sibieni au reuşit, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, să recupereze trupul alpinistului. „Evacuarea turistului decedat în zona Vârfului Negoiu s-a finalizat în jurul orei 01.00, în noapte şi s-a realizat pe cale terestră. Corpul neînsufleţit a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală de la Sibiu”, a explicat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David. Elicopterul solicitat pentru recuperarea trupului alpinistului Zsolt Torok, găsit mort sâmbătă în Munţii Făgăraş, nu a putut interveni din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Şeful Salvamont Sibiu: „Eu cred că s-a desprins o stâncă cu el”

Şeful Salvamont Sibiu crede că Zsolt Torok a murit după ce o stâncă s-a desprins cu el, având în vedere că zona în care se afla, din apropierea Vârfului Negoiu, este foarte instabilă şi puţin frecventată de alpinişti. Acesta era plecat singur pe munte, într-o zonă fără semnal. „A fost unul dintre cei mai buni alpinişti din România, eu cred că s-a desprins o stâncă cu el, dat fiind faptul că acolo este o zonă foarte instabilă şi este un traseu foarte puţin frecventat de alpinişti”, a spus Adrian David.

Cine a fost Zsolt Torok

Zsolt Torok este unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi alpinşti români la nivel mondial, realizator al mai multor premiere. Printre altele, a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2.

În 2016, el a urcat cinci vârfuri în Himalaya, iar în trei dintre ascensiuni i-a fost alături Vlad Căpuşan. Cei doi au realizat în 2016 în Himalaya două premiere naţionale şi o premieră mondială, în acest caz fiind primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu, un munte înalt de 6.421 de metri, care nu a mai fost urcat de nimeni până în acel moment, în condiţiile în care vârful a fost deschis ascensiunii în 2003.

În 2013, Torok Zsolt a condus expediţia românească ce a ajuns pe Nanga Parbat (8.126 de metri), considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc.

Cunoscutul alpinist român abia se căsătorise, pe 14 iulie 2019.

Condoleanțe familiei îndurerate.

...............................................................................................................................

Update:


     Zsolt Torok, înmormântat cu onoruri militare, la Arad

Zsolt Torok, alpinistul care şi-a găsit sfârşitul în timpul unei escalade în Munţii Fărăgaş, a fost înmomrântat marţi, cu onoruri militare, la Arad.
Sute de oameni au participat la ceremonie şi au mers pentru a-i aprinde o lumânare unuia dintre cei mai buni sportivi de performanţă ai României.

La înmormântare a fost prezent şi ministrul de Interne, Mihai Fifor, care a citit Ordinul Naţional prin care preşedintele României l-a decorat pe sportv pentru contribuţia adusă sportului românesc de-a lungul anilor.


     Zsolt Torok a murit sâmbătă, 17 august 2019, în Munţii Făgăraş, atunci când un pas greşit a dus la o tragedie. Alpiniştii care i-au găsit trupul neînsufleţit spun că a fost vorba despre un accident şi că, cel mai probabil, a alunecat între stânci.

Comentarii

Ultimă oră