Sari la conținut

Alpin Film Festival debutează cu un documentar care a obținut Premiul Oscar

alpin-film-festival-debuteaza-cu-un-documentar-care-a-obtinut-premiul-oscar

Alpin Film Festival se deschide pe 26 februarie 2019, la Braşov, cu un documentar de Oscar, prezentând cariera căţărătorului Alex Honnold, performerul stilului „free climbing”, prima persoană care a urcat fără echipamente de siguranţă zidul El Capitain, din Yosemite.

Cea de-a patra ediţie a Alpin Film Festival, unicul festival de cultură şi educaţie montană din România, se deschide astazi cu un film care tocmai a obținut premiul Oscar 2019 la secțiunea filme documentare. Este vorba despre documentarul National Geographic „Free Solo”, regizat de Jimmy Chin şi Elizabeth Chai Vasarhely, lansat în Statele Unite, în septembrie 2018.

Filmul urmăreşte performanţa starului mondial al alpinismului Alex Honnold, cunoscut drept cel mai bun căţărător din lume la stilul „free climbing”.

Americanul a devenit prima persoană din lume care a urcat singur, fără echipamente de siguranţă, fără corzi, zidul peretelui El Capitan Wall, Yosemite (975 m). Documentarul urmăreşte modul în care Alex Honnold s-a pregătit pentru această performanţă uluitoare, plină de riscuri, într-un joc unic cu moartea, care a îngrozit şi în aceeaşi măsură a trezit admiraţia lumii întregi.

Documentarul este o producţie National Geographic care a avut un buget de 15,7 milioane de dolari. „Free Solo” a câştigat dealtfel și premiul BAFTA.

Proiecţia filmului în cadrul galei de deschidere a Alpin Festival are loc în premieră absolută în România.

Proiecţia de la Braşov va avea loc astăzi, 26 februarie, de la ora 19.00, în Aula „Sergiu Chiriacescu” a Universităţii Transilvania. Filmul va avea premiera la TV sâmbătă, 16 martie, de la 20.00, pe National Geographic.

.................................................................................................................................................

Ediţia 2019 a Alpin Film Festival se desfăşoară în perioada 26 februarie – 3 martie 2019 la Braşov, Buşteni şi Predeal.

Proiecţiile vor avea loc la Centrul Cultural Reduta pentru filmele din Competiţia Internaţională, la Cinemateca Patria (pentru Competiţia Românească, ce anul acesta cuprinde 12 filme selecţionate).

La Bușteni se va desfăşura Gala Alpinismului, eveniment adresat lumii muntelui din România (în cadrul căreia vor fi desemnați și premiați „Sportivii anului 2018”).

Alpin Film Festival, (care a ajuns anul acesta la ediția a patra) este un eveniment cultural internaţional de film, carte şi fotografie, care îşi propune să promoveze civilizaţia montană cu valorile ei patrimoniale, turistice, ecologice, economice, de educaţie şi sportive.

Festivalul propune publicului iubitor al muntelui filme, cărți, expoziții de fotografie și dezbateri publice.

Intrarea la toate evenimentele festivalului este liberă.

Mai mule detalii despre Alpin Film Festival se află pe http://alpinfilmfestival.ro/.

Comentarii

Ultimă oră