Sari la conținut

Allen Coliban vrea un proiect de lege pentru trecerea Cetăţuii în proprietatea municipiului

allen-coliban-vrea-un-proiect-de-lege-pentru-trecerea-cetatuii-in-proprietatea-municipiului

Primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, că unul dintre proiectele legislative care ar trebui depuse rapid în Parlament este trecerea în proprietatea municipalităţii a Cetăţuii de pe Dealul Straja.


Edilul a precizat că, la această oră, în procesul care este pe masa instanţei de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, statul se judecă cu statul, iar un o lege care trece în proprietatea municipiului monumentul istoric duce, implicit, ca procesul să se închdiă pentru că nu mai are obiect.


Cetățuia de pe Strajă, sau Dealul Cetății cum e numit astăzi, a fost un punct important de apărare, situat însă în afara cetății Brașovului. La începutul secolului al XV-lea, exista aici doar un turn de veghe, care a fost completat în 1524 cu un bastion de lemn cu patru turnuri. Distrus în 1529 de armata lui Petru Rareș, în locul lui au fost înălțate, un sfert de veac mai târziu, ziduri de piatră și au fost săpate șanțuri.


Un incendiu din 1618 i-a adus stricăciuni grave, astfel că, în 1625, cetatea a fost refăcută aproape în întregime. În 1627 a fost săpată în interior o fântână de 81 m. La 1630, cetățuia capătă cele patru bastioane de la colțuri. Pierzându-și importanța în secolul XVII, a slujit drept depozit și mai apoi de cazarmă plăieșilor.


De aceea, într-o vreme, dealul s-a numit Dealul Plăieșilor. Din secolul XVIII și până în 1954 a servit și drept închisoare, apoi depozit pentru Arhivele Statului Brașov până în 1975, pentru ca din 1981, după o amplă restaurare să devină un complex turistic cu specific medieval.

Comentarii

Ultimă oră