Sari la conținut

Alimentaţia mamei după naştere afectează calitatea laptelui

alimentatia-mamei-dupa-nastere-afecteaza-calitatea-laptelui-

După ce devin mame, foarte multe femei se grăbesc să revină la silueta de dinainte de naştere şi trec imediat la dietă. Pe de altă parte, există şi mămici care merg pe principiul că au voie să mănânce ce şi cât vor, pentru a-i oferi bebeluşului cât mai mult lapte.
Niciuna dintre aceste abordări nu este corectă, ci trebuie subliniat faptul că, aşa cum în perioada în care a fost însărcinata mama a fost atentă la alimentaţia sa, şi după naştere are cam aceleaşi reguli şi obligaţii de respectat. Explicaţia este dată de faptul că în laptele matern se regăsesc o mare parte dintre substanţele nutritive consumate de mamă, iar acestea vor ajunge la bebeluş.

Ce principii alimentare trebuie să respecte orice mămică după naştere

- nu are voie să consume alcool şi nici să fumeze, întrucât aceste elemente, prin intermediul laptelui matern, pot avea acţiuni toxice asupra organismului nou-născutului
- este interzis consumul de cafea sau ceai concentrate, intrucât sistemul nervos al copilului poate avea de suferit
- nu se vor consuma condimente, alimente marinate, smântână, ceapă sau usturoi
- se limitează consumul de produse alergene, dar şi produsele care conţin coloranţi sau conservanţi alimentari
- nu sunt acceptate nici ciocolata, mierea, zahărul şi alunele.

Ce categorii de alimente poate consuma o mamă care alăptează

Deşi la o primă vedere s-ar putea spune că meniul unei proaspete mămici este unul restrictiv, lucrurile nu stau chiar aşa. Există o mulţime de alimente pe care aceasta le poate consuma, fără să îşi facă griji că pune sănătatea micuţului în pericol.

Astfel, se pot consuma produse lactate (brânzică de vaci, caşcaval degresat, iaurturi, chefir, lapte), carne slabă şi peşte, pâine cu tărâţe, legume şi fructe (cu excepţia citricelr, zmeurei, fructelor exotice, fasolei, ridchiilor şi verzei), compoturi, sucuri naturale, apa plata si ceaiuri care stimulează lactaţia (mentă, cimbrişor).
Totodată, pentru creşterea lactaţiei se recomandă ceaiurile speciale din farmacii, complexe uscate proteino-vitamino-minerale pentru mamele care alaptează şi vitamine pentru femeile însărcinate şi care alăpteză. Citește continuarea pe lyla.ro.

Comentarii

Ultimă oră