Sari la conținut
alaiul-mastilor-la-budila--(1)

Centrul Cultural REDUTA vă invită la obiceiul tradiţional – Alaiul măştilor, organizat de către Primăria Comunei Budila, duminică, 23 februarie 2014 în comuna Budila, începând cu ora 13.00.

Obiceiul constă în organizarea unui alai cu măşti ce reprezintă personajele importante ale comunităţii şi nu numai, care pleacă să colinde prin sat pentru a cere de la gospodari gogoşi, cârnaţi, carne, slănină, vin sau ţuică pentru petrecerea de seară. Toată comunitatea este pregătită pentru primirea alaiului care trece din casă în casă pentru a alunga spiritele malefice din gospodării şi pentru a le purifica astfel în aşteptarea primăverii şi a unui nou an agricol, iar seara participă întreaga comunitate la balul organizat cu produsele obţinute.

Bătrânii satului povestesc că, pe vremea grofilor, o ceată de săteni deghizaţi intrau în gospodăria grofilor să se asigure că mai sunt bucate suficiente până la venirea primăverii şi că animalele sunt bine îngrijite şi hrănite, iar, ca o glumă a tradiţiei, exista obiceiul ca cineva din alai “să prade” cămara grofului furând un fir de cârnat sau o bucată de slănină pentru a îndestula petrecerea din sat.

Comentarii

Ultimă oră