Veste bună pentru părinţi, dar şi pentru tinerii care sunt gata să-şi întemeieze o familie! Toţi cei care se vor căsători până să împlinească 35 de ani, dar şi curajoşii care vor avea mai mulţi copii, ar putea primi de la stat 15 mii de lei. Propunerea a fost deja depusă în Parlament.

Deputatul neafiliat Iacob Puscaş propune, printr-o iniţiativă legislativă depusa la Senat, ca tinerii care se căsătoresc şi familiile cu cel puţin trei copii să beneficieze de o primă în valoare de 15.000 de lei. Potrivit propunerii, statul acordă tinerilor în vârstă de până la 35 de ani inclusiv susţinere în vederea întemeierii familiei, relateaza Agerpres. Acest ajutor se acordă dacă ambii soţi sunt la prima căsătorie.

"Tinerii vor primi din partea statului, cu ocazia încheierii căsătoriei, prima pentru recunoaşterea contribuţiei aduse societăţii prin căsătorie. Cuantumul primei este de 15.000 de lei. In cazul divorţului intervenit în primii cinci ani de la încheierea căsătoriei, foştii soţi vor restitui prima de căsătorie, fiecare în proporţie de 50% din cuantum", stipulează articolul 10 al propunerii de lege.

De asemenea, în momentul în care o familie devine numeroasă, adică are în componenţă cel puţin trei copii (inclusiv adoptaţi), beneficiaza de aceeaşi primă în cuantum de 12 salarii minim brute pe economie.
Familiile numeroase beneficiaza şi de o alocaţie suplimentară, în cuantum de 50% din salariul minim brut pe economie, adica 625 de lei.

Condiţiile pentru ca o familie să beneficieze de această măsură sunt: toţi copiii să aibă vârsta sub 18 ani; toţi copiii să frecventeze cursurile învăţământului de stat obligatoriu; toţi membri familiei să aibă acelaşi domiciliu în România şi să locuiască împreună; părinţii să se îngrijească de creşterea şi educaţia copiilor şi cel puţin unul dintre părinţi să facă dovada unui venit pentru care se plătesc contribuţii la stat. Soţii familiei numeroase sunt scutiti de la impozitul pe veniturile obţinute din salarii, iar dacă desfăşoara şi alte activităţi producătoare de venit în afara celui salarial vor fi scutiţi cu 50% din valoarea impozitului datorat. De asemenea, în cazul familiilor numeroase, mama beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu câte doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.

Senatul va dezbate propunerea de lege in calitate de prima Camera sesizata.