Sari la conținut
afaceretun-data-de-ion-dinita

Afacere-tun, pe sume derizorii, cu afaceristul braşovean Ion Diniţă la cârmă! Este vorba despre un business pe care orice cetăţean şi-ar dori să-l aibă pe mână. Se pare, însă, că doar pentru unii se poate. A fost posibil şi pentru actualul deputat Ion Diniţă, care a concesionat 4 terenuri de zeci de mii de metri pătraţi de la Primăria Ghimbav.

Până aici, nimic deosebit. Când vine vorba despre redevenţe însă, contractele indică sume derizorii. Doar câţiva euro! (vezi in galeria foto contractele). Sumele cresc ameţitor, însă, la capitolul câştiguri din balastiera marca Diniţă. Ministerul Finanţelor a consemnat profituri nete uriaşe pentru firma Gotic SA.
În 2002 şi 2003, Gotic SA a încheiat două contracte de concesiune pe 49 de ani cu Primăria Ghimbav. Prin actul încheiat pe 13 noiembrie 2002, firma a luat în concesiune două parcele de teren. Un teren în suprafaţă de 39.000 metri pătraţi, pentru care plăteşte 150 de dolari anual şi un teren de 11.000 de metri pătraţi, pentru care plăteşte 14 dolari pe an. La obiectul contractului se specifică faptul că: „Terenurile se concesionează pentru..., conform planului urbanistic general aprobat în condiţiile din oferta care a stat la baza adjudecării licitaţiei”. Rămâne de văzut… pentru ce? Cu alte cuvinte, nu se spune clar pentru ce s-au luat în concesiune aceste terenuri. Este clar, însă, că s-a organizat o licitaţie pentru această concesiune. De necrezut pare faptul că s-a ajuns la ,,fabuloasa,, sumă de 14 dolari pentru concesionarea unui teren de 11.000 metri pătraţi. Nicio altă firmă să nu fi avut bani să liciteze mai mult de 14 dolari?
Surse autorizate, din interiorul Primăriei Ghimbav, ne-au declarat că obiectul contractului îl reprezintă amplasarea unei balastiere. Aceleaşi surse susţin, însă, că nu-şi explică de ce nu stă scrisă această precizare şi pe prima pagină a contractului.
În cel de al doilea contract, încheiat pe 17 septembrie 2003, Ion Diniţă, tot prin firma Gotic, a concesionat alte două terenuri. De această dată sumele au fost în euro, dar tot cu valori derizorii. 129 de euro pentru 19.000 de metri pătraţi şi 190 de euro pentru 31.000 metri pătraţi. La obiectul contractului se menţionează ca destinaţie exploatarea de agregate minerale”.
Concluzia este, astfel, foarte simplă. După încheierea acestor contracte, Ion Diniţă ar fi exploatat balastiera şi ar fi câştigat sume foarte mari de bani cu doar 164 de dolari şi 319 euro anual, plătiţi pentru concesiuni.
   Omul de afaceri şi deputatul Ion Diniţă nu a fost de găsit, la telefonul mobil, pentru puncte de vedere. Reporterul MIX TV ar fi dorit să afle profitul net din balastiera de pe terenurile concesionate pe câţiva bănuţi, dar şi ce-a rămas în urma exploatărilor, mai ales la capitolul starea drumurilor pe care au circulat basculantele şi celelalte utilaje folosite pentru astfel de acţiuni.
Dacă Ion Diniţă nu vrea şi nu vrea să răspundă la telefonul mobil, Ministerul Finanţelor dă date cercete în privinţa câştigurilor societăţii Gotic SA. Doar de la această firmă, Diniţă, care figurează şi acum în documentele societăţii, a obţinut, în 3 ani de criză, 2009 – 2010 şi 2011, un profit net în valoare totală de 60 de miliarde şi jumătate de lei vechi.

Comentarii

Ultimă oră