Sari la conținut

Comisia pentru Administraţie publică a Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, cu amendamente, proiectul de lege privind câinii fără stăpân, stabilind că animalele vor fi ţinute 30 de zile în adăposturi, după care autorităţile locale vor decide ce fac cu acestea - le sterilizează sau le eutanasiază. Cu 16 voturi „pentru”, 6 „împotrivă” şi o abţinere, a fost adoptată forma propusă de Comisie la acest proiect de lege. Astfel, de problema câinilor fără stăpân trebuie să se ocupe autorităţile locale, care sunt libere să decidă, prin hotărâre de Consiliu, dacă returnează animalele în teritoriu, le întreţin în adăposturi sau le eutanasiază.
ONG-urile au protestat. Legea a fost retrimisă Comisiei de către plen, după ce primise aviz pozitiv, cu modificări prin care decizia privind tratamentul aplicat câinilor fără stăpân revenea autorităţilor locale, ceea ce făcea posibilă inclusiv eutanasierea animalelor. În forma iniţială, legea prevedea doar posibilitatea eutanasierii câinilor bolnavi sau bătrâni, ceilalţi urmând să fie duşi în locurile de unde au fost ridicaţi după sterilizare şi deparazitare. După decizia Comisiei, mai multe ONG-uri de protecţie a animalelor au organizat proteste.
Ţinuţi la uşă. Codruţ Feher (foto)şi Claudiu Dumitriu, reprezentanţii din Braşov al Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, au fost prezenţi la Bucureşti, încercând să asiste la lucrările comisiei. Din păcate, atât presa, cât şi reprezentanţii ONG-urilor, au fost ţinuţi la uşă. „Oricum, totul se va decide în plenul Camerei Deputaţilor. Noi nu vom renunţa să contestăm această formă a legii. Dacă trece, o să atacăm legea şi la Curtea Constituţională. E plină de prevederi anticonstituţionale”, spune Claudiu Dumitriu.
„Creşte potul!”. Codruţ Feher a explicat în ediţia de marţi a cotidianului „Braşovul Tău” mecanismul prin care reprezentanţii puterii au pus la punct un mecanism de căpuşare a banului public folosind ca paravan activitatea de de „gestionare” a animalelor fără stăpân. "De acum înainte, afacerea va merge mai bine. Cine o să ştie câţi câini au fost sterilizaţi, deparazitaţi, vaccinaţi antirbic şi microcipaţi după ce o să-i omoare? Afacerea va lua o amploare şi mai mare. Se aruncă noi bani, şi mai mulţi, în joc. Creşte potul." acuză Codruţ Feher

Serviciile vor putea fi concesionate. „În lege este stabilită obligativitatea ca, în 30 de zile, animalele fără stăpân să fie ţinute obligatoriu în adăposturi şi apoi, autorităţile locale să stabilească ceea ce vor face. Obligatoriu, trebuie să-i sterilizeze, să-i deparaziteze, să fie marcaţi căţeii, să poată să fie identificaţi, dacă nu reuşesc să dea cea mai mare parte din aceste animale în adopţie”, a declarat Sulfina Barbu. Potrivit deputatei, în proiect s-a prevăzut şi ca aceste servicii să poată fi externalizate, concesionate, iar Guvernul, în termen de 60 de zile de la publicarea Legii în Monitorul Oficial, să elaboreze normele de aplicare.

Citeste si

Cum fac băieţii deştepţi milioane de euro din masacrarea câinilor

Comentarii

Ultimă oră