Sari la conținut


Cei care cresc astfel de porci spun că este o afacere care ar putea ajuta micile gospodării să câştige sume frumuşele. Cheltuielile de întreţinere nu sunt prea mari, iar investiţiile se recuperează din primul an. Porcuşorii negri asiatici  consumă mai puţină hrană, comparativ cu rasa românească, iar carnea lor este mai slabă şi fără colesterol, potrivit unor studii.

Au scos investiţia. O familie din Zimnicea a postat pe Internet un anunţ  de vânzare de porci vietnamezi, despre a căror carne se spune că nu are colesterol. Cei doi soţi din Zimnicea s-au gândit anul trecut să crescă în curte  câţiva porci. Au auzit că undeva în Arad există un crescător de porci negri, aşa numiţii porci vietnamezi. Au comandat 3  scoafe de prăsilă  şi un mascul pe care au plătit 1600 de euro. S-au ales  cu 44 de purcei, din care au vândut pînă acum 34. Pe unul cer 500 de lei, iar dacă îi vând pe toţi câştigă  5200 de euro. Dacă scădem investiţia iniţială şi banii pentru hrană, rămâne  şi un mic profit. Asta în primul an,  dar la anul o să apară alţi pui.

Afacere de 10 ani. Adrian Low, crescătorul arădean, de unde au cumpărat teleormănenii, a pornit în această afacere acum 9 ani. Are o casă în Ungaria, şi acolo a primit de la vecini o pereche de purcei. Acum are câteva sute. Şi la reşedinţa din Arad are câteva scroafe, dar spune că nu poate ţine mai mult 14 animale în curte, pentru că legea noastră interzice acest lucru în gospodăriile particulare. Adrian este mulţumit de afacere, mai ales că la ferma din Ungaria, animalele cresc mai mult singure- sunt lăsate libere pe proprietatea sa pe  care există şi pădure, şi îngrijitorii le aruncă din când în când porumb.

Mai uşor de crescut. Creşterea porcilor vietnamezi este mai uşoară decât cea a porcilor autohtoni. Porcuşorul asiatic poate trăi foarte bine cu furaje de origine vegetală, cu tărâţe, mere, varză sau iarbă. Porcii vietnamezi, spre deosebire de cei autohtoni nu pot atinge greutatea de 200- 300 kilograme. La maturitate, nu depăşeşte 120-30 kilograme. Fiind hrăniţi mai sănătos, sunt mai supli şi mai gustoşi. Această specie are stratul de grăsime  foarte mic şi, potrivit unor studii, carnea lor este  mult mai sănătoasă, deoarece nu conţine colesterol.

Comentarii

Ultimă oră