Sari la conținut

Adevărul despre tocurile înalte şi problemele de sănătate

adevarul-despre-tocurile-inalte-si-problemele-de-sanatate

În urma unui studiu realizat în Statele Unite, cercetătorii au ajuns la concluzia că pantofii cu tocuri foarte înalte modifică mersul şi pot crește riscul de gonartroză, artroza genunchiului. Se știe că pantofii cu tocul înalt reprezintă unul dintre "accesoriile" preferate de femei, dar pe termen lung purtatul lor frecvent ar putea avea efecte negative. Mai mulţi specialişti de la Universitatea Stanford au analizat modificările apărute în mersul femeilor, în funcție de portul tocurilor înalte sau joase (între patru și opt centimetri), informează agerpres.ro.

Rezultatul a fost evident: nu se modifică doar mersul, ci articulațiile genunchiului sunt supuse unor solicitări intense și unor tensiuni ridicate, cu posibile consecințe asupra cartilajului. De aici, un risc suplimentar de dezvoltare a artrozei, susțin specialiștii, la care se adaugă şi alți factori, precum greutatea în exces.

Un studiu anterior, realizat de cercetători finlandezi, demonstrase că tocurile înalte modifică structura musculară a picioarelor și mersul în totalitate: pasul este mai scurt, activitatea mușchilor și tendoanelor este mult mai intensă, iar mușchii gambei se scurtează sub presiunea constantă exercitată asupra lor.

Specialiștii recomandă femeilor să poarte pantofi cu tocuri înalte numai ocazional, eliminând astfel riscurile menționate, scrie a1.ro.

Comentarii

Ultimă oră