Sari la conținut

Acum 86 de ani, la Sinaia a avut loc o nuntă „la nivel înalt”

acum-86-de-ani-la-sinaia-a-avut-loc-o-nunta-la-nivel-inalt

În iulie 1931, la Sinaia, a avut loc ultima nuntă monarhică din România, căsătoria Prinţesei Ileana de România cu Arhiducele Anton de Habsburg.


   Data de 26 iulie are o semnificație interesantă. La 22 de ani, principesa Ileana, fiica Reginei Maria, s-a căsătorit cu Arhiducele Anton de Habsburg.

Nunta a avut loc duminică, 26 iulie 1931. La ora 10:00 s-a oficiat cununia civilă, ofiţer al Stării Civile fiind chiar ministrul Justiţiei din acea vreme, Constantin Hamangiu. Cununia religioasă s-a oficiat o oră mai târziu. Mirele nefiind ortodox, ceremonia a fost oficiată de arhiepiscopul catolic, Monsenior Cisar. La slujbă a fost prezent însă şi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea. A urmat o depunere de coroane la Cimitirul Eroilor Militari din Sinaia, dupa care a avut loc un dejun de gală.

La evenimentul fastuos au luat parte membrii casei regale, personalităţi politice ale vremii corespondenti de presă din strainatate, din întreaga Europă dar şi din Statele Unite. O înregistrare inedită de la nuntă se mai găseşte şi astăzi pe site-ul companiei British Pathé. În clipul video de 1 minut şi 42 de secunde poate fi văzută întreaga familie regală a României din 1931. În imagini apar mirii, Ileana de România şi Arhiducele Anton de Habsburg, Regele Carol al doilea şi Regina Maria.

Festivitățile s-au desfăşurat la reşedinţa regală de la Sinaia, în perioada 24 - 26 iulie, iar nunta propriu-zisă a avut loc în ultima duminică din lună, 26 iulie 1931. Ileana, cea mai mică dintre fiicele Reginei Maria avea 22 de ani la data căsătoriei. Prinţesa scria despre alesul inimii sale : „Simt ca am întâlnit cu adevărat omul care mă va face fericită. Desigur, viitorul este în mâna Domnului, însă - cum am credinţa în El - cred că împreună cu Anton voi putea înfăţişa viaţa sigur, găsind în el tovarăşul şi reazămul de care am atâta nevoie”. Principesa Ileana şi-a întâlnit alesul, pe arhiducele Anton de Hasburg , când se afla într-o vizită în Spania. „Un bărbat foarte frumos, înalt, blond, sportiv şi distins”, l-a descris Ileana pe cel care avea să îi devină soţ în ziua de 26 iulie 1931.

La masa de gală s-au servit „Caviar de Valcov aux blinis (Caviar de Valcov cu blinii) / Petites croustades d’Orleans / Sarmalute de noces roumain (Sărmăluţe românești pentru nuntă) / Dindonneau à la broche (Curcan la frigare) / Parfait Archiduchesse Ileana (Parfait Arhiducesa Ileana)”. Desertul din urmă a fost creat anume pentru acest memorabil moment de către Josef Strassman, marele bucătar al Curţii Regale.

Alături de reprezentanţii Casei Regale, la ceremonie a fost prezentă elita politică a vremii. Printre invitaţi s-au numărat prim-ministrul Nicolae Iorga, Octavian Goga şi Mihail Sadoveanu.La eveniment au participat corespondenti de presă din Europa şi America şi imaginile de la nuntă au făcut înconjurul lumii.

Principesa Ileana – devenită Arhiducesa Ileana – a plecat imediat după dejun, împreună cu soţul ei, la Castelul Bran, cel pe care Regina Maria avea să i-l menească drept zestre şi moştenire.

Comentarii

Ultimă oră