Sari la conținut
absolventi-in-chirilica-premiati

Mai mulţi elevi au terminat cu brio cursurile de grafie chirilică de la Muzeul Primei Şcoli Româneşti.

Documentele vechi scrise în alfabetul chirilic pot fi acum descifrate de absolvenţii cursurilor organizate de directorul Muzeului Prima Şcoala Românească, Vasile Oltean. Iniţial, la cursuri s-au înscris peste 150 de elevi dornici să înveţe alfabetul şi grafia chirilică, însă nu toţi au rămas în program. Cei mai buni, în schimb, au fost premiaţi pentru perfomanţele lor.
„Timp de un an de zile, din noiembrie, o oră pe săptămână au fost printre hârţoagele noastre, au descifrat texte şi au învăţat această grafie destul de dificilă de altfel, practic, sunt singurii braşoveni, trebuie să aibă această mândrie, care cunosc grafia chirilică şi sper să nu se oprească aici” le-a spus  prof. Dr. Vasile Oltean, director Muzeul Prima Şcoală Românească.  
Pe lângă engleză, franceză sau alte limbi de circulaţie internaţională, elevii au ales să studieze şi grafia chirilică şi nu regretă că şi-au sacrificat din timpul liber pentru asta.
„În loc să stai la televizor sau să te joci la calculator, poţi să înveţi un lucru util, mi-a plăcut foarte mult alfabetul chirilic. Greu nu a fost, chiar uşor, îţi dai drumul imediat dacă te uiţi un pic peste litere. Pare greu la prima vedere că şi noi am zis : Oau, chineză! dar a fost chiar foarte simplu, ne-am dat drumul foarte repede şi mi-a plăcut” a spus un proaspăt absolvent.
„Port un respect deosebit istoriei noastre şi pentru că vreau să merg mai departe pe această filieră, mi-aş dori să pot să citesc şi să înţeleg ceea ce gândeau oamenii la vremea aceea” a declarat un alt absolvent.

Cei 18 absolvenţi ai cursurilor de grafie chirilică au primit ca premii câte o medalie, mai multe materiale informative, câte o diplomă dar şi câte o sumă de bani. Cursurile au fost organizate de  Muzeul Prima Şcoală Românească, cu sprijinul Consiliului Judeţean Braşov.

 


Comentarii

Ultimă oră