Sari la conținut

UPDATE: Programul funeraliilor. A murit Regele Mihai I

a-murit-regele-mihai

UPDATE:

Casa Regală a României a publicat programul oficial al funeraliilor regale, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai I urmând să ajungă miercuri, 13 decembrie, la ora 11, pe aeroportul Otopeni, iar înmormântarea fiind programată pentru ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la Curtea de Argeş.

Miercuri, 13 decembrie, sicriul cu corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa Şefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, şi a membrilor Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale.

La ora 14, corpul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş.

Publicul nu va avea acces pe durata şederii sicriului la Domeniul Regal Sinaia.

Tot miercuri, la ora 18, corpul neînsufleţit al Majestăţii Sale defuncte va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal de pe Calea Victoriei, unde va ajunge la ora 20.30. Ceremonia va avea caracter privat.

Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Majestăţii Sale defuncte vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal:

- miercuri, 13 decembrie, între orele 21 - 24;

- joi, 14 decembrie, între orele 08 - 22;

- vineri, 15 decembrie, între orele 08 - 22.

Sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10.30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal.

La ora 10.55, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară, urmând ca la ora 11.15, sicriul să fie aşezat în maşina mortuară.

De la ora 11.25 la ora 12.15, cortegiul funerar va merge, cu viteză redusă, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. Apoi, de la ora 12.30 până la ora 14, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare.

Între orele 14 - 18.20, cortegiul funebru se va deplasa la Curtea de Argeş, pe ruta Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Arcul de Triumf – Chitila – Titu – Găeşti – Topoloveni – Piteşti – Curtea de Argeş. Cortegiul funerar nu se va opri, de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sâmbătă, la ora 18.45, va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Noua Catedrală de la Curtea de Argeş. Ceremonia va fi privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment. Publicul va avea acces doar în faţa porţii de intrare în parcul Arhiepiscopiei de Argeş.

Totodată, Familia Regală anunţă mare doliu pentru 40 zile şi doliu timp de trei luni. Marele doliu şi doliul se referă la prezenţa publică a membrilor Familiei Regale.

Cărţi de condoleanţe sunt deschise, începând de miercuri, la Castelul Peleş, la Palatul Regal şi la Palatul Elisabeta. Ele sunt la dispoziţia publicului timp de 40 de zile de la data decesului.

Mesaje de condoleanţe pot fi transmise și online, la http://www.familiaregala.ro/mesaje.

----------

Regele Mihai I s-a stins din viaţă la vârsta de 96 de ani, la locuinţa sa din Elveţia. În urmă cu un an, fostul suveran a fost diagnosticat cu o boală incurabilă, leucemie cronică, şi tot atunci a anunţat că se retrage din viaţa publică.

Principesa Margareta şi Principele Radu au plecat pe 5 noiembrie, de urgenţă în Elveţia, după ce starea Regelui Mihai s-a agravat. Printr-un Comunicat, Casa Regală anunţa atunci că Regele Mihai prezintă o slăbiciune accentuată, cu o scădere semnificativă a rezistenţei.

Regele Mihai I s-a născut pe 25 octombrie 1921, la Sinaia, ca fiu al Regelui Carol al II-lea şi al Reginei-Mamă Elena, şi a domnit între 1927 şi 1930, prin intermediul unei Regenţe, precum şi între 1940 şi 1947, când a fost silit să abdice şi să plece în exil.

Regele Mihai si Regina Ana au locuit din 2004 în Elveția.

A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat în viaţă din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Fiu al principelui moştenitor Carol, Mihai a moştenit de la naştere titlurile de principe al României şi principe de Hohenzollern-Sigmaringen (la care a renunţat mai târziu).

Grav bolnav, Regele Mihai a decis să se retragă din viaţa publică pe 2 martie 2016, în favoarea Principesei Moştenitoare Margareta a României.

Soţia sa, Regina Ana a murit, pe 1 august 2016, la vârsta de 92 de ani, la Spitalul din Morges, în Elveţia. Sicriul cu trupul neînsufleţit al reginei a ajuns în ţară pe 9 august.

Comentarii

Ultimă oră