Sari la conținut
a-inceput-campania-electorala--(1)

S-a dat startul campaniei electorale, pentru alegerile parlamentare. Timp de o lună, candidaţii vor încerca să convingă electoratul să-i voteze pentru unul din cele 466 de fotolii de senatori şi deputaţi.

Politicienii intră oficial în campania electorală vineri, 11 noiembrie, conform calendarului electoral stabilit de Guvern. Numărul românilor care ar putea vota pe 11 decembrie pentru alegerile parlamentare se apropie de 19 milioane, însă datele Biroului Electoral Central arată că la precedentele alegeri parlamentare, cele din 2012, s-au prezentat la urne aproximativ 7,7 milioane de români.

Potrivit calendarului electoral stabilit prin Hotărârea Guvernului nr. 635/2016, campania electorală pentru alegerile parlamentare începe cu 30 de zile înainte de data desfăşurării alegerilor şi se încheie în ziua de sâmbătă care precedă data alegerilor, la ora 7.00. Astfel, campania începe în data de 11 noiembrie şi se finalizează pe 10 decembrie.

Alegerile parlamentare îi vor costa pe români peste 227 de milioane de lei. Suma totală alocată de Guvern este prevăzută, pe categorii de cheltuieli, în bugetele Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Serviciului Român de Telecomunicaţii (STS), Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru organizarea alegerilor parlamentare s-au constituit circumscripţii electorale în cele 41 de judeţe, o circumscripţie în municipiul Bucureşti şi o circumscripţie pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării. Astfel, numărul total al circumscripţiilor electorale este 43.

Comentarii

Ultimă oră