Sari la conținut
a-fi-profi-sau-a-parea-profi

Vă uitați la cineva și aveți dubii. Este profi sau doar pare profi ? Cum deosebim ? În ultima perioadă, distincția dintre a fi profi sau a părea profi a devenit din ce în ce mai greșit înțeleasă. Abordarea profesionalismului în societate a stârnit diverse controverse ani întregi. În rândul directorilor de companii, al artiștilor și chiar și al doctorilor.

Dacă a fi profi înseamnă succes, ce înseamnă a părea profi? Este tot un tip de succes?

Auzim tot mai des cât de important este să fii profesionist la locul de muncă, să te menții pe o poziție cât mai potrivită și să ai o imagine corectă și de admirat. Dar cum ajungem să dobândim un astfel de statut? Desigur, este de apreciat să-ți desfășori activitatea cât mai corect, însă care sunt acele lucruri care fac diferența? Sau crezi că sunt lucruri pe care oamenii le așteaptă de la tine pentru a fi cu adevărat profesionist, însă tu nu ai habar?

În continuarea articolului îți punem la dispoziție o serie de calități sau aptitudini pe care trebuie să le dobândești în raport cu societatea sau cu locul de muncă, pentru a fi considerat un om profesionist.

Competența

Ești pur și simplu bun la ceea ce faci. Ești competent. Deci ești profi. Ai abilitățile și cunoștințele care îți permit să-ți faci bine treaba. Fii profesionist, încercând să fii din ce în ce mai bun în domeniul tău de activitate. Nu doar a fi prezent la locul de muncă sau în relațiile cotidiene e important, ci și a fi activ.

Să îți dezvolți cât mai bine aptitudinile, să îți diversifici aria de activitate. Cel mai de apreciat anagajat va fi acela care va da dovadă de fiecare dată de competență și va demonstra continuu faptul că este sigur pe ceea ce face sau pe cunoștințele sale.

A fi profi înseamnă a fi organizat

A fi stăpân pe timpul tău, a avea un plan, a avea o agendă de activități, a avea planificare, a lua permanent notițe, a avea întotdeauna instrumente de scris în plus și a face însemnări care să te ajute și să-ți simplifice munca, te va face un profesionist, organizarea și atenția la detalii vă vor face un angajat de invidiat.

Verba volant, scripta manent ar trebui să fie mereu un sfat profesional care nu trebuie uitat. Deci ne uităm la cel din fața noastră, este sau nu profi ? Să ne uităm la agendă, pix, notes și deja suntem mai aproape de răspuns.

Onestitate

Profesioniștii spun adevărul întotdeauna,  fiți o persoană integră și veți avea numai câștiguri datorită acestui lucru. Cel mai important este să fiți o persoană de încredere, să fiți acel om care poate fi sincer și care este capabil sa înțeleagă orice problemă care i se ridică.

Să fii etic profesional este un standard pe care fiecare companie recrutoare va încerca să-l găsească în fiecare posibil angajat. A fi drept și integru reprezintă baza caracterului profesional pe care trebuie să-l prezentați.

Respectul pentru ceilalți este un respect pentru profesionalism

Să tratezi oamenii cu respect este lucrul care te va diferenția de restul. Este necesar să aveți o conduită corectă și decentă în interacțiunile dumneavoastră cu ceilalți oameni. Fiind o persoană angajată continuu în diverse relaționări, nu trebuie să vă  lipsească profesionaismul și în comunicare.

A da dovadă de respect și înțelegere este cheia succesului în ceea ce privește modul prin care îți dorești să fii privit. Oamenii vor oferi întotdeauna ceea ce primesc.

Accesoriile și vestimentația te fac sau nu te fac profi ?

Sunt câteva accesorii sau componente ale vestimentației care trebuie să corespundă poziției dumneavoastră în cadrul companiei în care lucrați.

De aceea, purtând la dumneavoastră accesorii care pot să vă țină updatat cu toate evenimentele sau activitățile pe care trebuie să le întreprindeți, vă vor  asigura profesionaismul la locul de muncă.

Aceste accesorii pe care le purtați cu dumneavoastră semnifică imginea cu care vă veți prezenta, prima impresie contează cel mai mult. Agendele din piele, din piele  sau stilourile/pixurile cu care vă veți lua notițe, vor deveni „cartea de vizită” imaginară pe care oamenii o vor înțelege.

A gândi ca un profesionist – strategic

Una dintre abilitățile de bază  pe care trebuie să le dețineți, ar fi faptul că atunci când dezvoltați un proiect nou, trebuie să-l priviți de la sfârșit spre început. Să vă ordonați pașii spre succes în așa fel încât niciunul să nu dea greș.

Oamenii cu adevărat profesioniști își identifică obiectivele, apoi lucrează în perspectivă pentru a le atinge. Aceasta este strategia care stă în spatele tuturor oamenilor de succes din lume.

Profesionistul își asumă riscuri – tu ți le asumi ?

Să îți asumi riscuri nu înseamnă ceva negativ, frica să nu îți depășești limitele este ceva negativ. În schimb, trebuie să fim conștienți că toate acțiunile noastre implică un anumit risc.

Psihologii spun că atunci când luăm decizii trebuie să fim foarte precauți, însă a-ți asuma riscuri nu este un lucru greșit. Oboseala și stresul sunt unii factori care stau la baza deciziilor greșite. Hotărâri care nu sunt bune pentru noi mai luăm și atunci când suntem prea nervoși sau nu cântărim toate opțiunile.

Fii autentic într-o societate artificială

Ultimul criteriu prin care îți poți da seama dacă tu ești profisau doar vrei să pari, este autenticitatea, originalitatea cu care tu îți desfășori toată activitatea. Cel mai important lucru atât în munca pe care o întreprinzi cât și în modul tău de a aborda provocările impuse, este să fii original. Să dovedești că ești o sursă inepuizabilă de idei noi, de planuri și de strategii. În relațiile  interpersonale, este necesară aceeași cantitate de autenticitate.

Sinceritatea, discreția  și încrederea sunt cele trei elemente care te vor face original și diferit de ceilalți oameni, iar aceștia te vor privi cu respect și vor găsi în tine toată siguranța că tu ești acel om de neînlocuit.

A fi profi nu înseamnă doar a te considera ca fiind astfel, ci semnifică verificarea întregii liste de calități enumerate mai sus și respectarea lor. Pentru majoritatea oamenilor, acționând ca un profesionist înseamnă a lucra și a  se comporta astfel încât alții să se gândească la ei ca fiind competenți  și respectabili. Profesioniștii sunt un credit nu numai pentru ei înșiși, ci și pentru alții. Tu cum crezi că te raportezi cu privire la jobul tău? Ești profi, pari profesional sau ești privit ca fiind astfel?

Comentarii

Ultimă oră