Sari la conținut
a-apus-o-mare-stea-a-murit-stela-popescu

Stela Popescu a murit joi după-amiază în locuința ei, la vârsta de 81 de ani. Actriţă de teatru, televiziune şi film, doamna teatrului românesc a tras cortina peste o carieră de 59 de ani.

Potrivit reprezentanților ISU, joi, 23 noiembrie 2017, la ora 15:32 a fost primit un apel la 112 prin care se anunța că actrița Stela Popescua fost găsită în curtea propriei case. Salvatorii au ajuns la fața locului după doar 8 minute, însă tot ce au putut să facă a fost să constate decesul. Nu au fost întreprinse manevre de resuscitare pentru că decesul survenise cu mai multe ore înainte.

Cea mai îndrăgită actriță de comedie, Stela Popescu, s-a stins în urma unui accident vascular cerebral, cu o lună înainte de a împlini 82 de ani (21 decembrie 1935 – 23 noiembrie 2017).

Trupul neînsufleţit va fi depus vineri la Teatrul Constantin Tănase, scena de care se leagă cele mai reprezentative apariții ale sale, iar artista va înmormântată la cimitirul Cernica din București, lângă soțul său, Puiu Maximilian. Stela Popescu va fi condusă duminică pe ultimul drum.

Nimic nu prevestea această tragedie, cu atât mai mult cu cât actrița participase, în urmă cu două zile (21 noiembrie 2017), la un eveniment monden organizat la Ambasad’Or, în Otopeni. La Gala Femeilor de Succes, Stela Popescu a stat la aceeași masă cu solista Monica Anghel și cu vedeta TV Andreea Marin, a râs, a glumit și a socializat. Era cochetă, așa cum ne-a obișnuit mereu. Artista, care suferea de diabet de mai mulți ani, urmase în ultimele zile un tratament specific.


    Stela Popescu era încă activă în lumea artistică și avea în continuare proiecte. Urma să plece în Spania, împreună cu Alexandru Arșinel, pentru un spectacol și aveau o ofertă de la Chișinău.


   Stela Popescu a murit, dar a lăsat în urma ei o adevărată comoară pentru România.

 Stela Popescu a oferit publicului mai mult de o jumătate de secol de teatru, film și spectacole de revistă. A fost un artist complet - a jucat, a dansat, a improvizat, a mers în turnee, nu s-a dat în lături de la a munci și mai ales, și-a păstrat modestia și dezinvoltura.

Va rămâne în amintirea multor generații, bucurându-se de aprecierea și respectul cuvenite unei mari artiste. Mulți și-o vor aminti mai ales pentru că în anii grei ai regimului lui Ceaușescu le aducea zâmbetul pe buze, cu verva ei inepuizabilă, strecurând, alături de Arșinel, proverbialele „șopârle” care aduceau o complicitate între public și actor. La „Revelioanele” de la TVR, scheciurile memorabile cu Stela Popescu și Alexandru Arșinel reprezentau momentele culminante ale divertismentului. Amândoi au știut să-și păstreze celebritatea, au știut să nu renunțe la public, au fost în continuare foarte activi, în ciuda vârstei și așa se face că sunt cunoscuți inclusiv generației din ziua de azi, fie și prin faptul că au apărut în telenovele și în reclame.

„Nu am nici un secret, dar sunt două lucruri importante în viața unui om: moștenirea genetică și dragostea de viață. Dacă faci o profesie care te satisface, nu mai contează atât de tare banii. Dacă ești foarte bun, atunci ceea ce îți vine de acolo îți ajunge să supraviețuiești. Nu vreau avion personal, nu mașini, marea mea bucurie este că am reușit în această profesie”, spunea Stela Popescu într-un interviu.

Actrița Stela Popescu s-a născut la 21 decembrie 1935, la Slobozia-Hodorogea, Orhei, Basarabia. A venit pe lume într-o familie de învățători. La invadarea Basarabiei de către armata rusă viața i s-a schimbat. În 1940, tatăl ei a fost deportat în Siberia, iar mama s-a refugiat, împreună cu fiica, în România, la Brașov.

De o frumusețe aparte, Stela Popescu a fost căsătorită cu regizorul Dan Puican, de care a divorţat după opt ani. S-a recăsătorit apoi cu Puiu (Mihai) Maximilian (decedat în 1998), despre care spunea că a fost sufletul ei pereche. Nu a avut copii.

În 1953, a susţinut examenul de admitere la facultate şi a fost repartizată la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, la care renunţă după un an şi jumătate când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, iar în paralel a continut să susţină spectacole de teatru. La sfârşitul facultăţii, a fost repartizată la Teatrul din Braşov, acolo unde a ajuns să susţină 400 de spectacole pe an. Apoi, odată cu mutarea în București, din 1963 până în 1969 a jucat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”. În 1969, Stela a părăsit Revista şi s-a angajat la Teatrul de Comedie, ceea ce nu a împiedicat-o să continue colaborarea cu Radiodifuziunea Română (pe atunci Radioteleviziunea) din 1963 până în prezent.

În paralel, a susţinut şi o colaborare cu Revista Românească, sub condeiul lui Mihai Maximilian, cu care avea să se căsătorească în 1969. Totodată, a jucat în celebra serie de spectacole „Boema” de la Grădina Boema, spectacole care se înscriu în peisajul anti-putere pentru vremea aceea, cu succes de public foarte mare. Timp de 24 de ani cât a jucat la Teatrul de Comedie, vara, când se încheia stagiunea teatrală, juca la Revistă la Grădina Boema.

La Teatrul de Comedie a activat din 1969 până în 1993, atunci când a revenit la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, unde a lucrat până când s-a stins.


    Dacă în perioada 1971-1979 a fost o marcă a umorului de televiziune pentru scheciurile cu Ştefan Bănică, din 1979 partenerul de umor i-a devenit Alexandru Arşinel, textele fiind semnate de Mihai Maximilian, soțul artistei.

Pe scenă Stela Popescu a strălucit în piese de succes, creând personaje memorabile. A avut şansa de a lucra cu mari regizori, precum: Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu, Valeriu Moisescu.

În 1958, a debutat și în cinematografie în pelicula „Alo? Ați greșit numărul”. A jucat în peste 25 de filme, toate de mare succes, printre care Nea Mărin miliardar (1979), „Pe malul stîng al Dunării albastre” (1983), „În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988).

Stela Popescu a avut o carieră de succes și în televiziune. A jucat în televiziune de la înființare până în prezent, în piese de teatru și emisiuni de divertisment, reușind să transmită ceva din spiritul satiric și contestatar al Revistei prin textele unor scriitori de valoare: Mihai Maximilian, Grigore Pop, Octav Sava sau Dan Mihăescu. TVR a scos pe piață DVD-urile „O stea printre stele” (2006) și „Stela și Arșinel” (2005) care reunesc o parte dintre aparițile televizate ale Stelei Popescu.

Începând cu jumătatea anilor ’90, Stela Popescu a fost moderatoarea unor emisiuni TV pentru femei pe posturile TVR, Realitatea și Național TV.

În 7 februarie 2004 a primit din partea Preşedintelui României Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - Arta Spectacolului, „în semn de apreciere a întregii activităţi şi pentru dăruirea şi talentul interpretativ pus în slujba artei scenice şi a spectacolului“.

 Actrița Stela Popescu a primit oficial diploma de cetățean de onoare al Brașovului, pe 31 mai 2017, în semn de recunoaștere pentru întreaga sa activitate. Actrița, care a locuit în orașul de sub Tâmpa și a jucat în tinerețe la Teatrul Brașov, s-a declarat atunci foarte onorată de distincția primită.

„Eu sunt datoare Brașovului, începând de la primii ani de școală și terminând cu facultatea și cu prezența în teatrul din Brașov. Prezența Brașovului în viața mea mi-a întărit disciplina, morala, demnitatea și astfel am ajuns astăzi să fiu printre cei mai mari artiști ai României. Am un dicton după care mă ghidez: viața valorează miliarde și nu o poți socoti în bani, dar dacă ai în piept o inimă ce arde, rămâi tânăr și la 90 de ani. Mă simt legată de Brașov pentru frumusețe, stabilitate, aici mi-am petrecut un sfert din viață”, a spus Stela Popescu, la festivitatea prin care a fost declarată cetățean de onoare al Brașovului.

Comentarii

Ultimă oră