Sari la conținut

90% din laptele produs în judeţul Braşov este conform

90-din-laptele-produs-in-judetul-brasov-este-conform

Peste 90% din laptele produs în judeţul Braşov este conform, adică se încadrează în cerinţele Uniunii Europene. O spune conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare, care este de părere că probleme minore mai sunt însă la micii producători, care au în gospodărie două sau trei animale, şi care nu respectă în totalitate regulile de igienă. Sfatul pentru aceştia este, printre altele, asocierea. De la 1 ianuarie 2014 este interzisă comercializarea sau livrarea către unităţile de colectare sau procesare a laptelui care nu respectă cerinţele Uniunii Europene. Cum se poate obţine lapte conform cerinţelor UE? Specialiştii spun că, în primul rând, trebuie să se păstreze curăţenia în adăposturile vacilor, să se respecte cu stricteţe igiena mulsului şi să se verifice obligatoriu dacă vacile de lapte prezintă boli ale ugerului. Mai mult, fermierii trebuie să răcească laptele imediat după muls la o temperatură de maxim 8 grade atunci când este colectat zilnic, şi la 6 grade atunci când colectarea nu se face în fiecare zi. Analizele de laborator ale laptelui arată imediat calitatea acestuia. „Este important să se facă astfel de analize deoarece, în condiţiile în care laptele este neconform calitatea tehnologică a laptelui materie primă scade, şi produsele, care se obţin dintr-un astfel de lapte, nu au calitatea dorită”, a declarat pentru BraşovulTău dr. Gheorghe Puchianu, şef LSVSA Braşov.În judeţul nostru laptele este conform într-un procent mare.„Din punct de vedere al laptelui conform, lapte care poate să intre în procesare conform legislaţiei europene putem spune fără nici un fel de exagerare că peste 90% din laptele produs, procesat în judeţul Braşov este un lapte conform”, a spus dr. Dorin Enache, director DSVSA Braşov. Cu toate acestea mai există şi probleme. „Micile scăpări, depăşiri la numărul total de germeni şi la numărul de celule somatice se înregistrează la micii producători, la micii fermieri care au două, trei animale per gospodărie şi unde nu se respectă fie igiena mulsului, unde practic nu se respectă igiena modului în care se transportă laptele până la centrul de colectare, motiv pentru care ei trebuie să ştie foarte, foarte bine că respectând normele de igienă”, a mai declarat dr. Dorin Enache, director DSVSA Braşov.Ţara noastră a beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud până în 31 decembrie 2013, iar începând cu 1 ianuarie 2014 este interzisă livrarea către centrele de colectare sau către unităţile de procesare, precum şi comercializarea laptelui crud, care nu respectă cerinţele legislaţiei Uniunii Europene.

Comentarii

Ultimă oră