Sari la conținut
8-august-ziua-internationala-a-pisicii

Celebrată pe 8 august, Ziua internațională a pisicii este dedicată unuia dintre cele mai populare animale de companie din lume. Ziua mondială a pisicii reprezintă o oportunitate de a sărbători legătura dintre om și pisică.

Legătura dintre om și pisică este extrem de veche, durează de peste 9.000 ani. Se estimează că în prezent numărul pisicilor la nivel mondial depășește cifra de 500 de milioane. În întreaga lume există aproximativ 60 de rase de pisici cunoscute, în timp ce pisica europeană cu blana scurtă este cea mai răspândită.


   Plină de afecțiune și energie, inteligentă și dornică de joacă, având o mare capacitate de adaptare la orice tip de mediu și devotată față de stăpâni, pisica a devenit un companion excelent pentru tot mai mulți oameni.

Numeroase studii au arătat că deținerea unei pisici ca animal de companie a condus la îmbunătățirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietății și a depresiei stăpânului.

Pisica este renumită pentru torsul ei specific. Sunt multe teorii legate de acest tors: unii oameni de știință au susținut că este produs prin vibrarea corzilor vocale. Oricum ar fi produs, torsul este considerat relaxant. S-a demonstrat că torsul are un efect de calmare a durerilor acuzate de stăpân. Atunci când pisica este în preajmă și toarce durerile se atenuează.

Studiile arată în casele unde există pisici, copiii au rezistență mai mare la alergii sau astm.

În Egiptul Antic, pisica a fost divinizată. Exportul de pisici era strict interzis, iar uciderea unei feline se pedepsea cu moartea. Pisicile erau mumificate după moarte și îngropate în gropi sacre, deseori cu provizii de șoareci mumificați. La moartea pisicii se ținea doliu, toată familia își rădea sprâncenele și plângea. În mitologia egipteană se considera că pisica avea o influență directă asupra căsătoriei sau sănătății. În Evul Mediu, s-a schimbat relația dintre om și pisică: tendințele religioase și superstițiile au făcut ca acestea să fie asociate vrăjitoriei și diavolului. Pisicile au început să fie exterminate, numărul acestora scăzând drastic.

La începutul secolului al XIX-lea, a luat avânt creșterea pisicilor și mai ales a celor de rasă.

În prezent, pisica reprezintă animalul de companie perfect. Nu cere o îngrijire complicată și eforturi deosebite, doar un loc unde să stea, mâncare și multă afecțiune, atașându-se destul de rapid de stăpân, fie el tânăr, fie singur, fie familist, fie mai în vârstă. Pisica, indiferent de rasă este o felină foarte curată, foarte respectuoasă, silențioasă, independentă și fidelă.


   Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare — IFAW) și alte grupuri pentru drepturile animalelor au hotărât să îi dedice o zi din an acestei feline, începând din 2002, pentru a crește gradul de conștientizare al oamenilor față de nevoile pisicilor și față de lupta împotriva neglijenței și a abuzurilor asupra acestora.

Fondat în 1969, Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor salvează animale din întreaga lume aflate într-o situație critică. Cu proiecte în peste 40 de țări, Fondul Internațional pentru Bunăstarea Animalelor acordă ajutor animalelor care nu au stăpân, desfășoară acțiuni pentru a preveni cruzimea față de animale și pledează pentru protecția faunei sălbatice și a habitatelor.

În această zi, multe adăposturi pentru animale ţin cursuri despre felul cum trebuie îngrijite micile feline şi încurajează oamenii să adopte o pisică, căci interacţiunea cu aceste minunate animale de companie reduce stresul, alungă singurătatea şi îmbunătăţeşte starea generală de sănătate.

Cercetările arată că micile animale nu sunt doar buni companioni, ci şi ajută la tratarea şi vindecarea diferitelor boli, chiar şi acolo unde medicina dă greş.

Prezenţa unei pisici în cadrul terapiilor îl ajută pe pacient să fie mai puţin anxios, îi transmite o stare de calm şi linişte interioară. Totodată, este binecunoscut că ele simt când un om este bolnav.

Studiile au demonstrat şi faptul că pisicile sunt capabile să înţeleagă sentimentele copiilor şi se pot adapta perfect acestora. În cazul problemelor emoţionale, cei mici găsesc în animalul lor de companie un prieten bun, pe care îl iubesc şi de al cărui suport au nevoie.

Comentarii

Ultimă oră