Sari la conținut

7000 de persoane au vizitat colecţia lui Căncescu

Peste 7000 de persoane au vizitat în ultimele patru luni expoziţia de tehnică audio-vizuală a inginerului Aristotel Căncescu,  găzduită de Muzeul Civilizației Urbane.

Aristotel Căncescu colecţionează de mai bine de 20 de ani aparate vechi care privesc istoria fotografiei şi a înregistrărilor sunetului. Din colecţia de fonografe şi gramofoane se numără un aparat radio din 1928, din prima serie, un edifon din 1928-29 sau un aparat de filmat din anii ’30 care funcţiona cu acumulatori. "Pentru mine colecţia are o valoare afectivă, mai mult simbolică, nu am evaluat-o. Aparatele le-am luat defecte la nişte preţuri derizorii, le-am pus în funcţiune, iar acum ele au o valoare pe care eu nu o cunosc şi mi-e greu s-o estimez. Acel edifon e primul aparat din lume cu care s-a înregistrat vocea. A apărut prin anii"20. Colecţia mai cuprinde primul aparat de radio din România, care datează din 1928, când s-au făcut primele transmisii de radio şi recepţii" a declarat Aristotel Căncescu.

"În primul rând expoziţia a fost vizitată de cei mai în vârstă, care privesc aceste aparate cu nostalgie. Nu ştiu dacă cei tineri ştiu ce sunt aceste aparate, cum funcţionează. Ei s-au obişnuit cu aparatură digitală, de ultimul răcnet,  calculatoare. Şi copiilor mei mi-e foarte greu să le explic cum funcţiona înainte un aparat de radio şi lor le e foarte greu să înţeleagă" a completat Căncescu.

Inginerul Aristotel Căncescu se ocupă şi de realizarea de filme documentare despre industria braşoveană. În cadrul expoziţiei au fost prezentate şi patru documentare realizate de MIX TV care s-au bucurat de un larg interes: Istoria Industriei Aeronautice Braşovene, Istoria transporturilor feroviare - CFR Braşov, Istoria autocamionului braşovean şi Istoria Uzinei Tractorul.

Colecţia particulară a preşedintelui Consiliului Judeţean, Aristotel Căncescu, mai numără şi peste 7000 de  fotografii vechi. Plus şi filme vechi, chiar cele dintâi proiectate la Braşov în 1904-1905 şi încă 10 ore de proiecţie de film din perioada 1920-1921 cu o valoare inestimabilă. “La început a fost un hobby din tinereţe. Ca inginer şi membru al Foto-Clubului din Braşov eram preocupat de istoria fotografiei în special, eu însumi fiind în acea vreme un pasionat fotograf. Cunoşteam tradiţiile atelierelor foto din Braşov; pe atunci, am ajuns să intru în posesia a 10 fotografii vechi din Braşov. Fascinat de această lume regăsită prin imagini, Braşovul cu monumentele sale încărcate de istorie, am apreciat valoarea documentară a acestor fotografii; ele sunt mărturii autentice ale oraşului din sec. XIX şi prima parte a sec. XX”, spune colecţionarul Aristotel Căncescu. L.A. & E.C.

Comentarii

Ultimă oră