Sari la conținut

O analiză referitoare la exporturile de lemn românesc realizată de www.zf.ro relevă faptul că aproximativ 60% din întreaga producţie a fabricilor Kronospan de la Braşov şi de la Sebeş merg la export. Austriecii de la Kronospan produc atât MDF, cât şi PAL şi OSB.
Două fabrici în România. Grupul produce la Sebeş PAL, capacitatea anuală fiind de 840.000 de metri cubi, şi MDF, iar în acest caz capacitatea este de 384.000 de metri cubi. Fabrica de la Braşov a fost inaugurată în decembrie 2009 şi a necesitat investiţii de 200 mil. euro şi produce OSB (plăci din fibre orientate) şi PAL. Capacitatea de producţie de OSB este de 270.000 metri cubi, iar cea de PAL de 80.000 de metri cubi.
Avantajele exporturilor. Kronospan şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 290 mil. euro, în creştere cu circa 10% comparativ cu 2010. „În prima parte a lui 2011, Kronospan a menţinut exporturile la aceleaşi cote ca şi în 2010, adică aproximativ 60% din întreaga producţie de la Braşov şi de la Sebeş merg la export”, a spus Oana Bodea, reprezentant al Kronospan. Printre avantajele aduse de exporturi, Bodea notează: îmbunătăţirea profitului şi a vânzărilor, echilibrarea cererii în funcţie de anotimp pentru că atunci când piaţa din România este blocată, în special în perioada de iarnă, se echilibrează producţia prin creşterea exporturilor pe alte pieţe, minimizarea riscului şi diversificarea propriei afaceri.

Oportunităţi de export în Orient. Potrivit Kronospan, potenţialul exportului românesc de produse din lemn rămâne ridicat în UE, însă există oportunităţi şi în Orientul Apropiat şi Mijlociu. „Criza a avut impact doar asupra exporturilor româneşti de mobilier în spaţiul intracomunitar. Totuşi, anul trecut exporturile de lemn şi produse de lemn au atins suma de peste un miliard de euro”, a adăugat Oana Bodea.

Ce produce Kronospan. MDF (Medium Density Fibreboard). Material folosit în industria mobilei, însă de o calitate mai ridicată faţă de PAL. Se obţine din buşteni, dar şi din resturi decojite.
OSB (Oriented Strand Board). Plăci folosite în special în industria construcţiilor pentru pereţi, podele, acoperişuri, dar pot fi folosite şi pentru cutii de transport sau paleţi.
PAL (Plăci Aglomerate din Lemn). Sunt alcătuite dintr-un strat interior rezistent şi straturi de suprafaţă fine.

Comentarii

Ultimă oră