Sari la conținut

500 de mamografii gratuite la Braşov. Mergi la control!

500-de-mamografii-gratuite-la-brasov

Femeile care vor să facă mamografii gratuit se pot programa la call center-ul Centrului de diagnostic şi tratament oncologic, sunând la numărul 0268/ 448.000

Când am primit vestea am crezut că a venit sfârşitul lumii! Asta spune o pacientă bolnavă de cancer la sân, care a descoperit acest lucru în urmă cu 14 ani. Tereza Mărginean spune că se poate lupta cu maladia şi le sfătuieşte pe toate doamnele să meargă la medic pentru control. Femeile trebuie să ştie că la Braşov se desfăşoară începând de miercuri, 3 aprilie, o campanie de screening pentru cancerul la sân. Cinci sute de doamne pot beneficia gratuit de mamografii. Programul este implementat şi finanţat de un Centru privat de tratament oncologic, împreună cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer.

Vestea ar trebui dată de un psiholog. Vestea că are cancer a îngrozit-o pe braşoveanca Tereza Mărginean. Femeia spune că ar fi nevoie de un psiholog care să-ţi spună că suferi de o astfel de maladie, pentru că altfel te marchează chiar pe viaţă. „Am fost diagnosticată la 36 de ani în stadiul 2A, am fost operată la Cluj am făcut chimioterapie, radioterapie, apoi după 5 ani am făcut reconstrucţie de sân, deci se poate. Dacă eşti diagnosticat la timp şi faci tratamentul corect şi fără să te abaţi… se poate să mergi mai departe. Vestea că am cancer la sân am primit-o într-o situaţie foarte proastă : sâmbătă m-am cununat şi luni am aflat că am cancer. Le sfătuiesc pe toate femeile să meargă la control. Eu în ultima perioadă oboseam foarte tare, aşa s-a manifestat, dar trebuie să ştie toată lumea că, cancerul nu doare”, ne-a spus Tereza Mărginean, pacientă

„Trebuie să fie cineva lângă tine”.O altă doamnă, care a dat dovadă de un carater puternic este Sorinela Stanciu, care a aflat că are cancer la sân în 2010. Spune că atunci a crezut că a venit sfârşitul lumii. „Am fost diagnosticată tot în stadiul 2A, am mers la Cluj, am făcut tratamentul exact aşa cum mi-a cerut doctorul. Spun şi eu că trebuie să fie cineva lângă tine să te încurajeze, eu am crezut atunci când mi s-a spus… ca sunt ultimele luni de viaţă, dar am trecut mai departe, am prins curaj. Am făcut tratamentul o jumătate de an… acum mă simt bine, eu lucrez… de exemplu azi sunt schimbul doi”, ne-a spus Sorinela Stanciu, pacientă.

Mergi la control! Specialiştii unui Centru privat de tratament şi diagnostic oncologic din Braşov, împreună un Asociaţia Bolnavilor de Cancer, au pornit din 3 aprilie o campanie de screening pentru cancerul de sân, cu sloganul: Mergi la control! Acesta nu trebuie să fie un privilegiu. Astfel cinci sute de femei vor beneficia gratuit de mamografii. Doamnele trebuie să aibă vârste cuprinse între 42 şi 65 de ani.

„Am crezut şi cred că de fapt prevenţia reprezintă baza. De aceea am căutat soluţii şi împreună cu cei de la Federaţie am demarat această campanie şi începem cu sânul pentru că este unul din organele ţintă şi patologia cea mai frecventă”, a explicat doctor Aurel Tudose, director general centru privat. „Cancerul de sân atât în România, cât şi în Europa şi SUA, reprezintă cea mai frecventă localizare de boală malignă la femei. Factorii de risc sunt în primul rând: istoricul familial, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, expunerea la radiaţii ultraviolete fie naturale, fie artificiale. E important să-l depistăm la timp în stadii incipiente şi de aceea este important un screening pentru cancerul glandei mamare, pentru că în stadii incipiente depistat cancerul de sân femeia respectivă are şanse de supravieţuire de 95% la 5 ani”, ne-a spu doctor Delia Mateescu, medic primar oncologie. „Ne-am pregătit să facem acest lucru şi mai mult decât atât, să dăm un exemplu prin acest screening că se poate, chiar organizat de un ONG, că se poate face şi este benefic pentru populaţia din România. Cu un popor bolnav chiar nu putem ieşu din criză”, ne-a declarat Cezar Irimia, preşedinte Asociaţia Bolnavilor de Cancer.

Femeile care vor să facă mamografii gratuit se pot programa la call center-ul centrului de diagnostic şi tratament oncologic, sunând la numărul 0268. 448.000.

Comentarii

Ultimă oră