Sari la conținut
5-jocuri-pentru-ati-antrena-memoria

Creierul uman este un dispozitiv organic de stocare absolut fascinant, care poate stoca până la 2,5 petabytes de informație, echivalentul a aproape 3 milioane de ore de emisiuni de la TV. Totuși, marea provocare a oamenilor este să poată accesa acele informații. În acest sens, am pregătit o listă de 5 jocuri care te pot ajuta să-ți antrenezi memoria, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.


Sudoku


Acest joc este un puzzle de numere, în care apar 9 casete, fiecare cu câte 9 căsuțe, în care vor apărea numere de la 1 la 9. Regula jocului este ca nici o cifră să nu se repete pe verticală, pe orizontală sau în cadrul aceleiași casete. Jocul stimulează memoria și necesită un nivel ridicat de concentrare. Efectele cele mai pronunțate sunt obținute la început, pentru că ulterior, jocul va deveni destul de facil. Totuși, rezolvarea unui sudoku contra cronometru, setând de fiecare dată un timp mai scurt, poate să prelungească beneficiile mentale obținute de pe urma practicării acestui joc.


Poker


Practicarea acestui sport al minții presupune evaluarea și compararea probabilităților pe care le au participanții. Așa că, pe lângă rememorarea ierarhiei combinațiilor de cărți care vor determina învingătorul fiecărei runde, jucătorul trebuie să fie atent și la adversarii săi, în tentativa de a le învăța stilul de joc. Complexitatea jocului solicită un nivel ridicat de concentrare. În același timp, pokerul stimulează și creativitatea, întrucât jucătorul se gândește întotdeauna la diverse combinații de cărți pe care le-ar putea forma. Una peste alta, jocul presupune multitasking, lucru care duce la modularea markerilor neuronali, astfel încât creierul să facă față mai bine distragerilor și interferențelor care pot avea loc în timpul procesului de recuperare a informațiilor.

jocuri memorie

Integrame


Acest puzzle de cuvinte presupune umplerea unor căsuțe numerotate cu diverse cuvinte, pe care jucătorul trebuie să le deducă în urma indiciilor marcate. Aproape fiecare literă face parte dintr-un cuvânt orientat orizontal, dar și dintr-unul orientat vertical. Există integrame cu diverse niveluri de dificultate, însă practicarea acestora îmbogățește vocabularul și cultura generală. Chiar și așa, popularitatea acestor jocuri de cuvinte a scăzut odată cu digitalizarea, însă acest lucru nu înseamnă că rezolvarea unor integrame nu poate fi foarte eficientă în ceea ce privește antrenarea memoriei. De altfel, studiile au descoperit că apariția demenței întârzie la persoanele care rezolvă integrame în mod regulat, însă secretul este să se recurgă întotdeauna la exemplare care nu pot fi rezolvate cu mare ușurință.


Șah


Șahul este considerat ca fiind unul dintre cele mai provocatoare jocuri din punct de vedere intelectual. Dacă începătorii se limitează doar la efectuarea următoarei mutări, încercând să respecte regulile, profesioniștii iau în calcul punerea în aplicare a mai multor strategii, gândind câteva mutări în avans, în timp ce încearcă să deducă care ar putea fi următoarele mutări ale adversarului. Totodată, există situații în care jucătorul se regăsește în fața unei situații dificile, pe care nu a anticipat-o, iar atunci va avea prilejul să-și exerseze capacitatea de a rezolva problemele. În plus, jocul se joacă cu cronometru, astfel încât practicanții trebuie să rămână întotdeauna concentrați, să evite orice posibilă greșeală și să găsească soluții într-o perioadă de timp limitată. Și mai mult decât atât, un studiu efectuat în Venezuela a indicat faptul că practicarea jocului de șah poate crește substanțial scorurile IQ după numai patru luni de joc.

jocuri memorie sah

Solitare


Se spune că acest joc ar fi fost inventat în secolul al XVI-lea de către un aristocrat francez care fusese închis de către regele Ludovic al XIV-lea. Ceea ce știm sigur este că, Solitaire a devenit popular la sfârșitul secolului trecut, atunci când Wes Cherry, care efectua stagiul de practică la Microsoft, a transpus jocul în spațiul virtual. Din 1990 încoace, jocul a fost inclus în fiecare versiune de Windows și a căpătat o notorietate uriașă. Deși nu este un joc dificil, practicarea acestuia vine la pachet cu câteva beneficii pentru memorie. De altfel, unii dintre veteranii care practică jocul de multă vreme au capacitatea de a memora ordinea cărților dintr-un pachet de joc după ce l-au văzut-o o singură dată.

Ultimă oră