Sari la conținut

5 dezastre care ar putea afecta omenirea până în anul 2050

5-dezastre-care-ar-putea-afecta-omenirea-pana-in-anul-2050

De la schimbări climatice până la terorism cibernetic, o serie de ameninţări serioase s-ar putea transforma în catastrofe globale, dacă nu vom lua măsuri. Business Insider a alcătuit o listă cu cele mai înfricoşătoare scenarii cu care ne-am putea confrunta până în anul 2050, scrie mediafax.ro.

  • Exod

Schimbările climatice ar putea să forţeze milioane de oameni să-şi părăsească locuinţele, până în anul 2050. Conform unui raport întocmit de IOM (n.r. International Organization for Migration, Organizaţia internaţională pentru migraţie, în limba engleză), până în anul 2050 vor exista în jur de 200 de milioane de "refugiaţi climatic", în timp ce un studiu realizat anul acesta a ajuns la concluzia că o creştere a temperaturii medii pe glob cu doar trei grade Celsius ar duce la strămutarea a peste 600 de milioane de persoane. Clima s-a încălzit deja cu un grad în ultimii o sută de ani, iar temperatura medie creşte din ce în ce mai repede, relatează Business Insider.

  • Inundaţii

O altă consecinţă a schimbărilor climatice, în principal a încălzirii globale, nivelul crescut al apelor ameninţă zonele de coastă din întreaga lume. Încă de la mijlocul secolului al XIX-lea, riscul ca o maree de furtună să treacă peste digul din Manhattan, New York, Statele Unite, a crescut de douăzeci de ori. Un astfel de fenomen avea loc, de obicei, o dată la 100-400 de ani, dar specialiştii spun că, în prezent, apele ar putea să depăşească digul o dată la patru-cinci ani. Între 1870 şi 2004, nivelul mării a crescut cu aproape douăzeci de centimetri, iar cercetătorii se aşteaptă la o creştere de încă 18-59 centimetri de-a lungul secolului XXI. Acest fenomen, cauzat de dilatarea termică a apei, dar şi de topirea calotei glaciare şi a gheţarilor, ar putea duce la inundaţii catastrofale, iar oraşele de pe coastă ar putea fi distruse complet.

Comentarii

Ultimă oră