Sari la conținut

5 candidaţi la alegerile FIFA după suspendările lui Blatter şi Platini

5-candidati-la-alegerile-fifa-dupa-suspendarile-lui-blatter-si-platini

După suspendarea pe 8 ani a lui Michel Platini, președintele UEFA, pronunțată luni, pentru alegerile la președinția FIFA din 26 februarie au mai rămas în cursă cinci candidați.

Calendarul apelurilor riscă să-l împiedice pe Platini să se prezinte la timp, chiar dacă el va avea câștig de cauză, deoarece candidaturile trebuie să fie înregistrate pe 26 ianuarie, cu o lună înainte de scrutin.

Iată o scurtă prezentare a celor cinci candidați:

Gianni Infantino (Italia/Elveția): Numărul 2 din UEFA, cunoscut până acum pentru marele public drept omul care prezidează tragerea la sorți a Ligii Campionilor, el a promis că se retrage dacă șeful său Michel Platini se poate lansa în cursă. Însă, după anunțul făcut pe 26 octombrie, Infantino duce o adevărată campanie. Acest jurist italo-elvețian poliglot, în vârstă de 43 de ani, care conduce rețelele fotbalului în Europa, străbate lumea de două luni pentru a-și face campanie și pe alte continente.

Șeicul Salman bin Ebrahim al Khalifa (Bahrain): Președintele puternicei Confederații asiatice, vicepreședinte al FIFA, în vârstă de 49 de ani, este viu criticat de organizațiile care apără drepturile omului pentru rolul său, pe care el în respinge, în represiunea mișcării democratice din 2011 din Bahrein.

Tokyo Sexwale (Republica Sud-Africană): La 62 de ani, acest coleg de închisoare cu Nelson Mandela, un excelent orator, apare ca omul nou cerut de mulți, departe de scandalurile din FIFA. Însă sud-africanul are un suport redus în fotbalul mondial, ținând cont că sunt 209 federații membre ale FIFA care aleg președintele.

Prințul Ali bin Al Hussein (Iordania): Fratele vitreg al regelui Abdallah al Iordaniei, în vârstă de 39 ani, a ajuns în turul 2 cu Joseph Blatter pe 29 mai anul acesta, înainte de a se retrage din cursă. Însă el era atunci susținut de UEFA, care de această dată îl susține pe Infantino. Și nu are nici sprijinul Confederației asiatice, care îl susține pe Șeicul Salman.

Jerome Champagne (Franța): Acest diplomat de formație, în vârstă de 57 ani, cunoaște FIFA, deoarece a fost secretar general adjunct. El trebuie să facă față unei lipse de notorietate și etichetei de candidat pe care îl plăcea Blatter, președintele demisionar al FIFA, suspendat pentru 8 ani, luni, ca și Platini, de către justiția internă a FIFA și pus sub acuzare de justiția civilă elvețiană.

Comentarii

Ultimă oră