Sari la conținut

4 intrebari pe care si le adreseaza toti soferii inainte de a plati taxa de pod Fetesti - Cernavoda

4-intrebari-pe-care-si-le-adreseaza-toti-soferii-inainte-de-a-plati-taxa-de-pod-fetesti-cernavoda

Daca vrei sa profiti de ultimul weekend de vara si sa mergi cu masina pe litoral, alaturi de familie, prieteni sau de persoana iubita, cu siguranta stii ca trebuie sa platesti taxa de pod Fetesti - Cernavoda. Aceasta este obligatorie pentru traversarea podului peste Dunare de pe Autostrada Soarelui, iar valoarea ei variaza in functie de tipul autovehiculului folosit si de numarul de treceri.


Citind acest articol in continuare, vei afla raspunsul la unele dintre cele mai frecvente intrebari ale soferilor romani legate de taxa de pod:


1. Care este valoarea taxei de pod?
Valoarea taxei de pod Fetesti - Cernavoda variaza dupa cum urmeaza:

- 13 Lei / trecere, 26 de Lei / doua treceri, 208 Lei / douazeci de treceri pentru vehiculele rutiere de transport persoane cu maximum 9 locuri sau cu masa totala maxima autorizata mai mica de 3,5 tone;
- 47 de Lei / trecere, 94 de Lei / doua treceri, 818 Lei / douazeci de treceri pentru vehiculele rutiere de transport persoane cu 9 - 23 locuri sau cu masa totala maxima autorizata intre 3,5 si 12 tone;
- 64 de Lei / trecere, 128 de Lei / doua treceri, 1.114 Lei / douazeci de treceri pentru vehiculele rutiere de transport persoane cu peste 23 de locuri sau cu masa totala maxima autorizata mai mare de 12 tone si cu maximum 3 axe;
- 91 de Lei / trecere, 182 de Lei / doua treceri, 1.584 de Lei / douazeci de treceri pentru vehiculele rutiere cu masa totala maxima autorizata mai mare de 12 tone si cu minimum 4 axe.


2. Care sunt modalitatile de plata?
Statul iti pune la dispozitie patru modalitati de a achita taxa de pod Fetesti - Cernavoda: direct la statia de taxare de la km 144 al Autostrazii Soarelui, prin SMS, la benzinarii sau online. Totusi, primele trei variante au dezavantaje clare. Astfel, daca optezi pentru statia de taxare, vei pierde ore intregi la coada, daca platesti prin SMS vei achita si o taxa suplimentara, iar daca optezi pentru varianta benzinariei, poti avea surpriza neplacuta ca sistemul informatic sa fie picat si sa nu poti finaliza operatiunea.


De asemenea, autoritatile iti ofera si varianta de a plati taxa de pod retroactiv, pana a doua zi dupa trecere la ora 24, insa nici aceasta optiune nu este ideala, intrucat poti uita si poti fi pasibil de o amenda.


3. Care este modalitatea optima de plata?
In aceste conditii, cea mai sigura, rapida si eficienta metoda de a achita taxa de pod Fetesti - Cernavoda este online, pe site-ul taxadepod.ro, autorizat de Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Optand pentru aceasta varianta, vei achita peajul in doar 2 minute, fara taxe suplimentare si fara sa fie nevoie sa iti creezi un cont. Totodata, la scurt timp dupa finalizarea operatiunii, vei primi confirmarea platii pe e-mail, tot gratuit.

4. Care este amenda pentru neplata?
Daca traversezi podul peste Dunare de pe Autostrada Soarelui fara sa platesti taxa de pod, esti pasibil de o amenda. Aceasta este de 10-20 de ori mai mare decat valoarea unei treceri pentru respectiva categorie de vehicule. Spre exemplu, daca detii un autoturism, vei achita o amenda cuprinsa intre 130 de Lei si 260 de Lei.

Comentarii

Ultimă oră