Sari la conținut

285 de stații ale RATBV vor fi dotate cu tabele moderne.

285-de-statii-ale-ratbv-vor-fi-dotate-cu-tabele-moderne

După ce în urma cu trei ani, RATBV a implementat sistemul de management informatizat al transportului în comun, iar 119 stații au fost dotate cu tabele de informare, acum alte 285 de stații ar urma sa fie dotate cu astfel de tabele. Extinderea acestui sistem se face pentru a crește atractivitatea transportului public și în contextul în care, din vară, operatorul va introduce alte trasee și în zona metropolitană.

Mai multe validatoare în autobuze

În vederea implementării noului sistem, Primăria Brașov a depus o cerere de finanțare pentru a primi bani europeni prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020. Valoare totală a proiectului este estimată la suma de 16.076.660 lei, respectiv 3,5 milioane de euro, și, printre altele, cu cele peste 16 milioane de lei ar urma să se instaleze 12 noi puncte de vânzare a titlurilor de călătorie, dar și să se cumpere validatoare, astfel încât, în fiecare autobuz să fie câte unul la uşă. De asemenea, ar urma să fie instalate panouri de informare dinamică în staţii noi, dar şi display-uri de informare moderne (tehnologie LCD sau similar) în vehiculele de transport public.

Pentru a demara proiectul, edilii au obținut un certificat de urbanism care stabilește condițiile ce trebuie a fi respectate pentru a fi instalate noile tabele, dar și sisteme de supraveghere video. „Obiectivul proiectului îl reprezintă creşterea atractivităţii transportului public prin îmbunătăţirea serviciilor de informare a călătorilor şi a sistemului e-ticketing la nivelul Municipiului Braşov cu efect direct asupra diminuării emisiilor poluante cauzate de mijloacele de transport privat. Prin creşterea atractivităţii sistemului de transport public se urmăreşte descurajarea utilizării autoturismului pentru deplasările urbane şi scăderea nivelului de congestie şi poluare chimică şi fonică generate de transportul privat. Astfel, se estimează că proiectul va genera o scădere a emisiilor de CO2 precum şi al altor emisii precum NOx, PM10”, se precizează în expunerea de motive care a stat la baza implementării acestui proiect.

Transportul public, grad scăzut de utilizare

În prezent, gradul de utilizare a mijloacelor de transport în comun este de 33,6%, cu tendinţe de scădere, estimându-se scăderea acestuia în continuare, în condiţiile achiziţionării suplimentare de autovehicule personale şi reducerea şi mai mult a vitezei medii de deplasare a autobuzelor. Mai exact, în Planul de Mobilitate Urbană, se arată că dimineaţa, că la ora de vârf, „viteza medie a mijloacelor de transport în comun este de 11km/oră (o viteză care poate fi atinsă cu uşurinţă şi de o bicicletă – n.r.), estimându-se o reducere a acesteia la 10,7km/oră în anul 2020 şi la 10,1 km/oră în anul 2030”.

Comentarii

Ultimă oră