Sari la conținut
24-ianuarie-zi-libera-pentru-romani-

Românii vor beneficia, pe 24 ianuarie 2018, de o nouă zi liberă, potrivit legislației muncii din România.

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită pe data de 24 ianuarie, este inclusă din 2016 pe lista zilelor libere legale din Codul Muncii. În această zi, salariații primesc liber de la angajator.

Aniversare Zilei Unirii Principatelor Române cade în 2018 într-o zi de miercuri, fiind a treia zi liberă legal din an. Anul trecut a fost primul în care această zi de sărbătoare a fost și zi nelucrătoare.

Potrivit Codului muncii, în momentul de față românii se bucură de 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

De la regulile privind interdicția de a munci în zilele de sărbătoare sunt exceptați salariații din unitățile sanitare și cele de alimentație publică. Lor le este impusă munca în zilele de sărbătoare deoarece, în această perioadă, trebuie asigurată asistența sanitară și aprovizionarea cetățenilor cu produse alimentare de strictă necesitate. De asemenea, în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității nu se acordă timp liber în zilele de sărbătoare legală.

Conform Codului muncii, salariaților amintiți anterior „li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile”, iar în cazul în care, din motive justificate, acest lucru nu este posibil, „salariații beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzator muncii prestate în programul normal de lucru”.

Atenție! Angajatorii care nu ledau liber salariaților în zilele de sărbătoare legală sau cei care nu le acordă compensații angajaților care lucrează în acele zile riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

.........................................................................................................................................................................

În 2018, românii au parte de 14 zile de sărbătoare legală și de 5 mini-vacanțe!


   Primele zile libere din 2018 au fost cele de Anul Nou, adică pe 1 şi 2 ianuarie. Tot în ianuarie, românii sărbătoresc Ziua Principatelor Române. 24 ianuarie pică în 2018 în zi de miercuri.

Paştele catolic şi cel ortodox se află la o săptămână distanţă. Paştele catolic se celebrează pe 1 și 2 aprilie, iar ortodocşi sărbătoresc Învierea Domnului în 8 şi 9 aprilie.

Ziua Muncii, 1 Mai, cade în 2018 într-o marţi, iar bugetarii ar putea avea liber şi luni. Trei săptămâni mai târziu, românii vor avea încă două zile libere cu ocazia Rusaliilor, pe 27 şi 28 mai (duminică şi luni).

Ziua Copilului, 1 iunie 2018, va fi anul acesta într-o vineri. Iată deci încă trei zile libere.

Dacă Adormirea Maicii Domnului se sărbătoreşte miercuri, pe 15 august, de Sfântul Andrei, care va pica vineri, angajaţii vor începe week-endul mai devreme şi vor avea astfel mai multe zile la dispoziţie pentru a sărbători.

Ziua Naţională a României, 1 Decembrie, nu îi ajută pe români de data aceasta. Ea se va sărbători într-o sâmbătă. Ultimele zile libere ale lui 2018 sunt cele de Crăciun. 25 şi 26 decembrie vor pica în 2018 marţi şi miercuri. În aceste zile, angajatorii sunt obligaţi să le dea liber salariaţilor.

Persoanele care trebuie totuşi să lucreze cu ocazia liberelor legale au dreptul la compensarea cu timp liber corespunzator în următoarele 30 de zile, sau (dacă acest lucru nu e posibil) la o remunerație în bani.


Ce zile libere au românii în 2018:

24 ianuarie - Ziua Unirii Principatelor Române
  8 şi 9 aprilie - Paştele
  1 mai - Ziua Muncii
  27 şi 28 mai - Rusaliile
  1 iunie - Ziua Internatională a Copilului
  15 august - Adormirea Maicii Domnului
  30 noiembrie - Sfântul Andrei
  1 decembrie - Ziua Naţionala a României
   25 şi 26 decembrie - Crăciunul

Comentarii

Ultimă oră