Sari la conținut

The Economist anunţă 2012 ca fiind un an greu pentru economia României. Efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, accesul dificil la credit şi începerea programului de restituire a împrumutului de la FMI vor face din 2012 un an dificil pentru ţara noastră.

"După doi ani de recesiune şi austeritate, românilor le-ar prinde bine nişte veşti bune. Aşa că anunţul recent că economia a crescut cu 4,4% în trimestrul al treilea faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a fost primit călduros. Însă optimismul nu are şanse să dureze, din cauza efectelor crizei din zona euro, situaţiei dificile din sistemul bancar şi tranşele datorate anul viitor FMI", scriu jurnaliştii The Economist.

Guvernul român speră ca, prin introducerea unor măsuri ca îngheţarea salariilor şi pensiilor din sistemul public, implementarea unei cotizaţii suplimentare în sănătate şi privatizarea unor active ale statului, să reducă deficitul bugetar la numai 1,9% din PIB anul viitor, de la 4,4% din PIB în 2011.

“Însă acest obiectiv depinde de nişte presupuneri cam roz, inclusiv o creştere economică de circa 2% şi o mai bună absorbţie a banilor de la UE", scrie The Economist.

Potrivit The Economist, o altă "durere de cap" a României este sistemul de sănătate. Pacienţii vor fi nevoiţi să plătească parţial tratamentul primit, prevedere criticată dur de medici, care ameninţă cu demisia în masă.

În ceea ce priveşte contribuţiile sociale, acestea vor continua să fie percepute pentru toate formele de venit, inclusiv pensiile şi chiriile, iar creşterea TVA, adoptată la jumătatea anului trecut, va fi menţinută.

Comentarii

Ultimă oră