Sari la conținut

2 din 10 români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, iar al treilea nu ştie

2-din-10-romani-cred-ca-soarele-se-invarte-in-jurul-pamantului-iar-al-treilea-nu-stie-

Stăm foarte prost în materie de educaţie ştiinţifică, arată o cercetare recentă, conform stirileprotv.ro.

Doi din zece români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, iar unul din 10 spune că Pământul este plat, pentru că aşa se vede cu ochiul liber. Datele apar într-un studiu lansat la Festivalul de Ştiintă de la Bucureşti şi care a testat nivelul de alfabetizare ştiinţifică al populaţiei. Pentru că suntem la pământ la acest capitol, comparativ cu ţările europene, ministerul Educatiei vrea să modifice programa, astfel încât elevii să aibă mai multă practică la ore de anul viitor.

Suntem pe locul 24 din 28 de state, la capitolul cunoştinţe ştiinţifice, potrivit celui mai recent Eurobarometru. Declarăm că suntem religiosi, dar credem în superstiţii: pisica neagră sau chiar preoţii.
Credeţi că Soarele se învârte în jurul Pământului? au întrebat sociologii. DA, au zis 2 din 10, iar unul din 10 a răspuns că nu ştie. Totuşi, au ştiut răspunsul corect peste 77%.

De ce avem astfel de dileme? Pentru că în şcoală nu învăţăm suficient la capitolul ştiinţe, spun 21%. Se face prea multă teorie şi ar trebui mult mai multă practică cred peste 6 din 10, iar unul din 3 susţine că depinde cel mai mult de profesor cât învaţă un elev când vine vorba de fizică, chimie şi biologie. Peste 61% cred că norocul e la fel de important ca munca, daca vrei să ai succes în viaţă.

Studiul a fost prezentat la Festivalul ştiinţelor, care ţine până duminică în Bucureşti, Adjud şi Râşnov.

Comentarii

Ultimă oră