Sari la conținut

15 noiembrie a devenit zi oficială de sărbătoare în Brașov

15-noiembrie-a-devenit-zi-oficiala-de-sarbatoare-in-brasov

La propunerea istoricului Marius Oprea, consilierii locali brașoveni au adoptat în ședința din această dimineață o hotărâre privind declararea zilei de 15 noiembrie, zi oficială de sărbătoare în municipiul Brașov.

„Această revoltă muncitorească a fost preambulul Revoluției din România și a așezat Brașovul pe harta Europei. Însemnătatea evenimentului a fost mult timp necunsocută, abia după ce s-au scris cărți, articole, a fost pusă pe harta revoltelor din Europa de Est. Curajul muncitorilor trebuie onorat printr-o hotărâre de Consiliul Local prin care să fie stabilit cadrul legal pentru ca 15 Noiembrie să fie declarată o zi a revoltei anticomuniste a brașovenilor, care să fie sărbătorită în mod oficial”, a explicat Marius Oprea.

Aleșii brașovului au adoptat cu unanimitate de voturi proiectul de hotărâre prin care s-a stabilit această zi de sărbătoare locală.

   Ziua de 15 Noiembrie a fost declarată în mod oficial „Ziua revoltei anticomuniste a brașovenilor“.


     „În această zi, instituțiile publice, de cultură și de învățământ vor arbora drapelul național. De asemenea, se vor aloca sume pentru activități cultural-educative de comemorare a acestui eveniment pe baza proiectelor depuse atât de Asociația 15 Noiembrie 1987, cât și de instituții de cultură sau de învățământ și organizații non-guvernamentale în termen de 90 zile înainte de eveniment, aceste proiecte urmând să fie analizate de comisiile de specialitate în vederea acordării finanțărilor”, a precizat primarul George Scripcaru.

Tot în ședința de astăzi, 15 noiembrie 2017, patru participanți la revolta muncitorilor din 15 noiembrie1987 (Şerban Victor, Voicu Ioan, Paveliuc Laurenţiu şi Şerban Monica Anişoara) au primit în cadru festiv diplomele de Cetățean de Onoare al Brașovului.  Distincţiile au fost acordate „în semn de recunoștință pentru curajul și verticalitatea de care au dat dovadă în confruntarea cu regimul opresiv comunist”.

Comentarii

Ultimă oră