Sari la conținut
12-alimente-care-grabesc-imbatranirea

Întotdeauna există un motiv pentru care tenul noastru arată uneori mai obosit sau îşi pierde din strălucire: o noapte pierdută în club, machiajul aplicat  zi de zi, pielea expusă la soare, consumul de alcool şi, nu în ultimul rând, alimentele pe care e consumăm. Cum s-ar spune, eşti ceea ce mănânci.

Cu câteva excepţii alimentare care nu te vor îmbătrâni peste noapte, există, totuşi, câteva alimente de care ar trebui să te fereşti sau pe care să le consumi moderat, întrucât acestea grăbesc procesul de îmbătrânire şi îţi afectează dantura. Iată care sunt alimentele pe care trebuie să le eviţi:

1. Dulciurile - Consumul excesiv de zahar poate provoca procesul numit glicare. De exemplu, atunci cand consumi mai mult zahar decat pot procesa celulele tale, moleculele de zahar se combina cu proteinele, adica aceeasi reactie chimica ce are loc atunci cand carnea este gatita si isi schimba culoarea, devenind bruna. Acest zahar care intra in reactie cu tesuturile are efect asupra elastinului si colagenului, doua substante de care pielea are nevoie pentru a ramane supla si elastica.

Deloc surprinzator, zaharul afecteaza si dantura, intrucat acesta se lipeste de dinti si da nastere bacteriilor. In plus, dantura se va ingalbeni mai repede.

2. Alcoolul - Un ficat sanatos inseamna o piele sanatoasa. Atunci cand ficatul functioneaza bine, toxinele care ti-ar putea afecta pielea sunt eliminate in mod natural din corp', insa, in mod contrar, ele pot duce la aparitia ridurilor, a acneei, precum si la ingalbenirea pielii. In plus, alcoolul te dezhidrateaza si iti afecteaza somnul, lipsa somnului fiind direct corelata cu pierderea elasticitatii pielii.

3. Vinul alb - In mod surprinzator, acidul din vinul alb iti afecteaza smaltul danturii, iar dintii tai devin din ce in ce mai rezistenti la pete de lunga durata. Asadar, daca iti termini ziua cu un pahar de chardonnay,  e bine sa stii ca dintii tai vor fi mult mai sensibili la petele provocate de cafea.

4. Carnea arsă - Nu este indicat sa mananci bucatile arse de pe carnea gatita la gratar sau in tigaie deoarece pot contine hidrocarburi pro-inflamatorii care iti afecteaza colagenul. E bine sa le indepartezi si sa iti cureti cu grija de fiecare data gratarul sa nu ramana resturi vechi ce te pot imbolnavi.

5. Mancăruri sărate - Si în mod special alimentele la conserva contin o cantitate mare de sare pentru a nu se strica. Din cauza ei, organismul retine apa, de unde si senzatia de balonare. Pentru a combate acest proces, foloseste o crema de corp pe baza de cafeină.

6. Carnea procesată - Bacon, carnati si alte mezeluri care au tot felul de conservanti pot inflama pielea, rezultatul final fiind imbatranirea. De asemenea, si aceste alimente au un aport ridicat de sare.

7. Mâncarea picantă - Alimentele picante provoaca inrosirea pielii, insa pot afecta si femeile aflate la menopauza, intrucat condimentele picante duc la dilatarea vaselor de sange.

8. Carnea rosie - Principalul pericol semnalat de oamenii de ştiinţă în legătură cu un consum repetat de carne roşie este riscul crescut de boli cardiovasculare şi de deces prematur. In plus, carnea rosie afecteaza celulele sanatoase ale corpului si afecteaza ''productia'' de colagen.

9. Băuturile energizante - Desi ai impresia ca te bucuri de energia unui copil, aceste energy drinks iti afecteaza smaltul danturii din cauza aciditatii.

10. Limonada - Toate citricele iti afecteaza smaltul, insa lamaile se afla in fruntea listei, inainte de sucul de portocale sau grapefruit. Daca mai pui la socoteala si zaharul din limonada, atunci ai toate ''ingredientele'' pentru patarea dintilor.

11. Cafeina - Cafeina este ca oricare alt diuretic, intrucat provoaca deshidratarea corpului, astfel ca pielii ii va lipsi luminozitatea si fermitatea. Este simplu sa combati acest efect negativ daca folosesti creme hidratante cu acid hialuronic si bei suficient de multa apa pentru a-ti pastra organismul hidratat.

12. Ceaiul negru - Din cauza continutului ridicat de tanin, bautorii de ceai negru se confrunta si ei cu pete pe smaltul dintilor. Potrivit unui studiu publicat in Jurnalul de Igiena Dentara, cazeina din lapte protejeaza smaltul de petele provocate de ceai.

Comentarii

Ultimă oră