Sari la conținut

Se pregătește primul transplant de cap din lume!

-se-pregateste-primul-transplant-de-cap-din-lume

Programatorul rus Valeri Spiridonov din orașul rusesc Vladimir ar putea deveni prima persoană din lume al cărei cap va fi transplantat pe un alt corp. Rusul suferă de atrofie musculară spinală și încă din luna martie și-a dat acordul pentru aceasta operație experimentală, pregătita de omul de știință italian Sergio Canavero, scrie libertatea.ro. „Am o boală rară. Dezvoltarea acestor tipuri de transplanturi sunt singura șansă pentru sute de mii de oameni", - a scris pe blogul său Spiridonov. „Acest lucru este asemănător cu primul zbor al omului în spațiu. Cineva trebuie să facă primul pas înabis" - a declarat rusul, menționând că nu are de gând să renunțe la acest plan, scrie paginaderusia.ro.

Spiridonov are o boală genetică rară - amiotrofia Werding-Hoffmann. Din cauza ei, rusului nu îi mai cresc mușchii, iar scheletul său s-a deformat. „Eu acum am 30 de ani. Deși, cu acest diagnostic, oamenii rareori trăiesc mai mult de 20 de ani" - a spus Spiridonov. El a explicat că l-a contactat pe profesorul italian în urmă cu doi ani și continuăsa țină legatura cu el prin Skype. Pacientul știe că, după operație, șansele sale de supraviețuire nu sunt deosebit de mari. Transplanturile de acest fel făcute anterior nu s-au terminat cu bine. Operații similare au fost efectuate pe animale. În anii 70, oamenii de știință au reușit să facă un transplant de cap de maimuță, dar animalul a murit după 10 zile. Profesorul sovietic Vladimir Demihov a experimentat pe câini, dar hibrizii lui au trăit cel mult 20 de zile.

„Noi mai întâi vom răci creierul până la 10-15 grade Celsius, apoi vom tăia ambele capete", - a relatat profesorul Canavero. Ulterior, va începe operația de transplant al corpului de la donator la capul pacientului. Întreaga operație va dura 36 de ore.

Comentarii

Ultimă oră