Sari la conținut

Sămânţa de cartof produsă la institutul specializat de la Braşov nu prea e căutată

-samanta-de-cartof-produsa-la-institutul-specializat-de-la-brasov-nu-prea-e-cautata


Sămânţa de cartof produsă la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru cartof şi sfeclă de zahăr Braşov este disponibilă în cantităţi mici pentru că nu există cerere din partea fermierilor.

'Producem exact pentru ce contracte avem pentru a nu rămâne cu sămânţa pe stoc fiind nevoiţi după aceea să o folosim ca furaj la animale. Dacă nu avem vânzarea asigurată nu putem produce cantităţi foarte mari pentru că marii fermierii îşi produc singuri sămânţa de cartof, iar producătorii mici îşi aleg sămânţa de regulă din cartofii pe care îi cultivă. Producem sămânţă de calitate care respectă tehnologiile,dar nu în cantităţi mari. În acest moment avem sămânţă din trei soiuri de cartof românesc - Christian, Roclas şi Rustic ecologic - şi trei soiuri străine adaptate la noi, Trezor, Marfona şi Riviera, a declarat directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru cartof şi sfeclă de zahăr, ing. Victor Donescu, citat de agerpres.ro.

Cantităţile din cele şase soiuri disponibile pentru vânzare sunt în jur de 250-280 de tone, iar preţurile variază între 1,2 şi 1,8 lei pe kilogram. Doar un kilogram de sămânţă de cartof ecologică din soiul Rustic este 2 lei, a mai spus Victor Donescu.

Institutul de la Braşov mai produce sămânţă de cereale, grâu şi triticale la preţul de 2 lei pe kilogram, dar şi sămânţă de plante medicinale în cantităţi mici deocamdată.

Comentarii

Ultimă oră