Sari la conținut
-sa-inchis-cinemateca-patria

După aproape cinci ani de funcţionare, singura sală publică de cinema din Braşov - Cinemateca Patria (de la Sala Patria a Filarmonicii, în fapt, un complex multicultural) s-a închis pentru proiecţii. Provizoriu, speră cei care o gestionau: „Din motive obiective, ne vedem nevoiți să anunțăm că programul de la Cinemateca Patria va fi sistat în următoarea perioadă. Sperăm să putem aduce din nou cele mai mari opere cinematografice în atenția brașovenilor odată cu startul lunii aprilie. Vă mulțumim pentru înțelegere și pentru fidelitate!”.

Cinemateca „Patria” este un proiect al Primăriei Municipiului Braşov şi al Asociaţiei Culturale „Fanzin”, demarat din aprilie 2014, după ce, în septembrie 2013, clădirea, modernizată, a fost dată în funcţiune, în principal, ca sediu al Filarmonicii.

Concertele simfonice şi alte evenimente artistice au loc în Sala Mare, fosta sală de cinematograf. În moderna sală situată la etajul întâi, care are 72 de locuri, cinefilii au putut urmări în fiecare săptămână, de luni până duminică, filme celebre, premiate, dar şi filme mai noi (în special, româneşti), 90% dintre ele cu intrare liberă, au fost organizate festivaluri de film (Love Story Festival, Dracula Film Festival) şi caravane de serii documentare.

În paralel, sala este folosită şi pentru recitaluri diverse, în special de muzică de cameră.

Deschis publicului în 1964, Cinematograful „Patria” avea 720 de locuri. În 2004, printr-o Hotărâre de Guvern a fost preluat împreună cu alte 119 săli de cinema de către Centrul Naţional al Cinematografiei. În februarie 2004, prin licitaţie, Cinematograful „Patria” a fost dat în chirie pentru 7 ani firmei „Domino SRL”. În 2006, contractul a fost reziliat din cauza nerespectării condiţiilor contractuale, iar plenul CL a aprobat preluarea, cu titlu gratuit, a fostului Cinematograf Patria, dar au urmat litigii în instanţă pentru sediu. În 2011 au început lucrările de reabilitare şi modernizare. Valoarea totală a proiectului a fost de 10,9 milioane de lei, din care 8,77 milioane de lei cheltuieli eligibile. Investiţia a beneficiat de o finanţare nerambursabilă de 98% din valoarea eligibilă, prin Programul „Polul de Creştere Braşov".

.......................................................................................................................

Update:

Închisă la începutul acestei luni, Cinemateca de la Patria se va redeschide în luna aprilie, după ce municipalitatea braşoveană va încheia reviziile tehnice şi după ce va rezolva problemele legate gestionarea acestui obiectiv.

Putătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a declarat că „având în vedere că nu a fost aprobat bugetul şi, potrivit prevederilor legale, noi nu putem plăti o sumă lunară mai mare de 1/12 faţă de anul trecut, nu ne mai puteam încadra în cheltuieli. În aceste condiţii, a fost luată decizia ca în luna martie sala să fie închisă, urmând ca în această perioadă să se facă şi revizia tehnică a echipamentelor şi instalaţiilor”.
Acesta a afirmat că la Cinematecă, deschisă în urmă cu cinci ani, nu a fost făcută până acum nici o revizie tehnică şi a precizat că aceasta este folosită zilnic, spre deosebire de sala mare, care este utilizată, în medie, de două ori pe săptămână.


  „După finalizarea reviziei tehnice, Cinemateca va funcţiona din nou. Până atunci vom găsi formula optimă pentru redeschiderea sălii”, a mai declarat Toarcea.


              Cinemateca funcţionează, în prezent, în baza unei colaborări între Primăria Braşov şi Asociaţia Culturală Fanzin, aceasta din urmă fiind cea care se ocupă de partea artistică.

Comentarii

Ultimă oră