Sari la conținut

Reducerea dobânzilor la creditele în lei este insuficientă

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a declarat luni că reducerea nivelului dobânzilor la creditele în monedă națională este insuficientă și nu reflectă nici politica monetară și nici condițiile de piață, iar băncile n-au motive economice și financiare pentru a nu reduce dobânzile la credite.
"Consider că reducerea nivelului dobânzilor la creditele în monedă națională este categoric insuficientă și nu reflectă nici politica monetară și nici condițiile de piață. Pe piața monetară, acolo de unde băncile își alimentează cu lichiditate nevoile, dobânzile sunt de cinci-șase ori mai mici decât dobânzile la credite. Nu văd nicio justificare din punct de vedere economic. Au justificările lor legate de încredere, de calitatea clienților, de riscurile pe care le percep, de faptul că și această discuție despre clauzele abuzive determină o stare de incertitudine, de neîncredere, dar n-au motive economice și financiare pentru a nu reduce dobânzile la credite", a spus Isărescu după ședința Consiliului de Administrație al instituției.
„Ieftinirea creditelor este insuficientă. Maniera în care politica monetară se răsfrânge asupra politicii de împrumut practicată de băncile comerciale s-a reflectat cu întârziere și moderat, comparativ cu transmisia mult mai rapidă către piața interbancară și către dobânzile la titlurile de stat", a declarat Isărescu.
Consiliul de Admini­stra­ție al Băncii Naționale a României a hotărât în ședința de ieri reducerea ratei dobânzii de politică monetară de la 4,5% la 4,25% pe an, începând cu data de 1 octombrie 2013, ges­tio­na­rea adecvată a lichidității din sistemul bancar și menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii apli­ca­bile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Comentarii

Ultimă oră