Documentarul Pașaport de Germania va fi proiectat la Brașov în prezența regizorului Răzvan Georgescu și a producătorului Alexandru Solomon. Premiera va avea loc joi, 20 noiembrie, de la ora 19:00, în sala 3 a cinematografului Cityplex Brașov.

Pașaport de Germania spune povestea celui mai amplu negoț de oameni din Europa secolului XX: vânzarea sistematică a populației germane din Republica Socialistă România către Republica Federală Germania. Documentarul se axează pe istoriile personale ale celor direct afectați, dar și pe mărturiile celor responsabili de acest negoț. Imagini de arhivă inedite completează acest documentar emoționant.

În timpul prezenței lor continue de 850 de ani în Transilvania și de peste 200 de ani în Banat, germanii au înfruntat vitregiile naturii, valurile de mongoli și epidemiile, s-au opus tentativelor de asimilare ale maghiarilor și românilor, au îndurat deportările în Bărăgan, în Uniunea Sovietică dar și comunismul românesc. În ciuda greutăților, au prins rădăcini aici și s-au bucurat de o poziție socială relativ confortabilă. Până când s-a pus la cale negoțul și germanii au dispărut – practic, peste noapte – din România.

Cum a fost posibilă vânzarea unui întreg grup etnic din România comunistă între 1968 și 1989? Cu ce fel de probleme se confruntă astăzi un om care a fost ”vândut” astfel? Care este prețul libertății? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care vă invită să reflectați Pașaport de Germania.

Filmul va fi proiectat în luna noiembrie la Timișoara, Cluj și București.