Sari la conținut

O româncă stabilită în Anglia a plantat 15.000 de copaci în Munții Făgăraș

-o-romanca-plecata-in-anglia-a-plantat-15000-de-copaci-in-muntii-fagaras


  O româncă plecată în Anglia în urmă cu 21 de ani, a reușit ce n-au reușit mulți alții rămași în țară: a plantat 15.000 de copaci în Munții Făgăraș!


    Ea se numește Nicoleta Cărpineanu și este originară din Zalău, însă acum trăiește în Anglia de 21 de ani.

Aflată în Brighton, Nicoleta a învățat să mixeze pe muzică românească, aceasta fiind modalitatea ei de a menține legătura cu țara în care s-a născut.


  Acum, numele ei de artist este „Nico de Transilvania”, iar toate fondurile rezultate din vânzarea ultimului său album, „Be One”, au fost direcționate pentru susținerea proiectului de plantare a copacilor în România. Acțiunea a beneficiat de o campanie de strângere de fonduri pornită in Marea Britanie, acolo unde locuiește.

  În primăvară, printr-un proiect-pilot, ea a reușit să planteze 100 de stejari în satul Cobor, pe Colinele Transilvaniei. Banii proveneau din donațiile primite pentru albumul Be One și el „produs” pe meleaguri românești si englezești.

Dar proiectul nu s-a oprit în acel punct. Nicoleta Cărpineanu a lansat ONG-ul „Forests Without Frontiers” - „un apel ce a prins mult mai bine la străini decât în rândul românilor”. Românca a reușit să strângă, prin acest ONG, destule fonduri, cât să planteze 15.000 de arbori.


    Pomii au fost plantați în apropierea Lacului Vidraru. Și asta nu e tot: printr-un parteneriat de lungă durată încheiat cu Fundația Conservation Carpathia, care a pus la dispoziție 3 hectare de teren și au angajat pentru plantare oameni care locuiesc în localitățile din Munții Făgăraș.

Puieții vor fi introduși într-o arie naturală de protecție a pădurilor, Natura 2000, urmând să fie înlocuiți dacă va fi cazul (dacă unii nu se vor prinde) și îngrijiți până la maturitate.

„Mi-am dat seama de faptul că prezervarea mediului este legată intrinsec de protejarea tradițiilor, instrumentelor și folclorului. Dacă pierdem pădurile, pierdem și comunitățile de acolo, se risipește cultura lor populară. Atât pădurile, cât și tradițiile au nevoie de protecția noastră, a tuturor”, a mărturisit Nicoleta Cărpineanu.


   „Este o inițiativă fantastică de a combina natura, conservarea, artele și comunitățile locale. Suntem încântați să lucrăm împreună pe această temă, avem obiective asemănătoare și terenuri pentru a sprijini dezvoltarea proiectului”, a explicat Christoph Promberger, Director Executiv, Fundația Conservation Carpathia.

Planurile româncei nu se opresc aici: în următorii 5 ani, artista dorește să planteze un milion de copaci în zonele defrișate din România!

În paralel, toate fondurile ce provin din vânzarea albumului “Be One” vor fi folosite pentru aceeași cauză.

 Povestea albumului „Be One” a început în Transilvania, unde s-a întâlnit cu mai mulți cântăreți autentici din satele din zonă. A decis să se întoarcă și așa a înregistrat 20 de muzicieni din țară.

„Ideea a fost de a face folclorul românesc, instrumentele și versurile mult mai cunoscute în lume și mai accesibile pieței internaționale. Eu fiind DJ de muzică globală electronică, am vrut să am mai multe piese cu elemente de acasă pe care să le mixez sau să le includ în show-ul meu. Această inspirație a venit din călătoriile mele în lumea întreagă ca DJ, de unde am colecționat muzică de dans cu elemente tradiționale specifice locului. Acum îmi place să includ în mixuri elemente din lumea întreagă. Mă consider o persoana globală, cu rădăcini în România”, mai spune românca.

Comentarii

Ultimă oră