Sari la conținut

Muzicianul brașovean Ciprian Țuțu, premiat la București

-muzicianul-brasovean-ciprian-tutu-premiat-la-bucuresti

Brașoveanul Ciprian Țuțu a fost premiat la București pentru interpretarea și promovarea repertoriului muzical românesc: „A fost măgulitor pentru mine“!

UCMR (Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România) l-a premiat pe muzicianul brașovean, Ciprian Țuțu pentru „Interpretarea și promovarea repertoriului muzical românesc contemporan de creație corală“.

„Acest premiu a fost într-adevăr măgulitor pentru mine“, a declarat dirijorul Corului Academic Radio România, Ciprian Țuțu.

Ciprian Țuțu este absolvent al Liceului de Muzică „Tudor Ciortea“ din Brașov și al Facultății de Muzică din Brașov. Și-a continuat studiile de master tot la Facultatea de Muzică din Brașov, iar doctoratul l-a absolvit la Universitatea Națională de Muzică din București. În prezent este dirijorul Corului Academic Radio România, membru al Cvintetului vocal Anatoly și profesor la Facultatea de Muzică din Brașov.

„Acest premiu a fost într-adevăr măgulitor, în ciuda faptului că istoria de aproape 8 decenii a Corului Radio este puternic legată de promovarea muzicii românești, așa cum a făcut-o și corul Madrigal. Acum, vorbind aplicat, de trei ani și jumătate, de când sunt dirijor al acestei formații, marea majoritate a tematicilor alese pentru producțiile noastre a cappella mi-au înlesnit promovarea unor titluri din creația corală românească, multe dintre ele în primă audiție absolută. Cred că acest motiv împreună cu participarea noastră constantă în cadrul festivalului internațional SIMN (Săptămâna internațională a muzicii noi), i-au determinat pe redactorii revistei Actualitatea Muzicală a UCMR să mă propună ca beneficiar al acestui premiu. O distincție care aparține în egală măsură membrilor Corului Academic Radio, cărora le mulțumesc, și pe această cale, pentru toată implicarea și profesionalismul de care dau dovadă în susținerea fiecărui concert”, ne mărturisește Ciprian.

Ciprian Țuțu le transmite dirijorilor „să nu abandoneze muzica românească corală actuală și să aibă preocuparea permanenta de a promova și patriomoniul muzical autohton. Cred că este de datoria noastră să ne promovăm în primul rând muzica locală. Această datorie nu trebuie să fie ca o piatră de moară în spatele dirijorilor tineri sau trecuți de prima tinerețe pentru că a cânta doar repertorii care au impact imediat la un public, nu este soluția finală pentru noi. Să nu uităm că avem menirea de a educa publicul și dacă nu ajutăm noi compozitorii români, cine să așteptăm să o facă?“, a explicat cu pasiune dirijorul.

Comentarii

Ultimă oră