Sari la conținut
-muzeu-al-satului-la-venetia-de-sus

Dacă aveţi drum prin Veneţia de Sus, treceţi şi pe la Muzeul Satului din localitate.

De-acum aveţi această posibilitate, fiindcă lăcaşul a fost inaugurat în week-end-ul care a trecut!

Aşadar Veneţia de Sus are de acum un Muzeu al Tradiţiilor Populare înfiinţat de Maria Boboia, o localnică, în memoria mamei sale. Aici turiştii pot vedea tot ce este mai frumos din obiceiurile şi meştegurile tradiţionale din Ţara Făgăraşului.

Maria Boboia, s-a născut în „satul cu comori”, aşa cum este denumită Veneţia de Sus – denumire care se datorează unei legende locale.

Mai bine de zece ani, Maria a fost plecată în Italia, însă ori de câte ori a avut ocazia, a îmbrăcat frumosul costum popular de Veneţia, ia cu pumnişori şi fota, unică prin cromatica florilor ţesute. Dorul de casă a determinat-o însă, să se reîntoarcă pe meleagurile natale şi animată de dorinţa de a promova tradiţiile locale, a reînviat obiceiuri de care doar bătrânii din sat mai povesteau.

Astfel, două dintre cele mai frumoase obiceiuri tradiţionale ale zonei etnografice Ţara Făgăraşului– Turca şi Plugarul, au ajuns în cadrul unor expoziţii organizate de către Serviciul Cultură Tradiţională, la Castelul Bran.


   Cei care ajung la Muzeul din Veneţia de Sus, pot admira lucruri şi obiecte tipice în partea locului, de la războiul de ţesut, la blidar, masă, ladă veche de zestre, pat amenajat cu cuverturi ţesute în război şi perini, precum şi foarte multe obiecte de uz casnic tradiţionale.

Accentul în organizarea interiorului cade pe ţesăturile făcute în casă: ţoluri, păretare, ştergare ornamentale, ce îmbracă pereţii şi obiectele de mobilier, toate într-o formă remarcabilă de conservare şi cu o cromatică vie.

Tot la muzeu mai pot fi admirate ştergare scurte de culoare roşie sau „funde” cum se numesc în zonă, plasate la icoane. Multe dintre aceste ţesături au fost lucrate de Mărioara Boboia, mama Mariei, în memoria căreia au fost puse bazele acestui muzeu. La confecţionarea acestora au contribuit chiar Maria şi sora ei pe când aveau doar zece ani.

„Este o doriţă şi un vis împlinit; mă bucur enorm că am putut realiza acest muzeu al satului , reuşind în câţiva metri pătraţi să adun valori tradiţionale româneşti. Fiecare bucăţică de pânză are povestea ei, fiecare obiect are valoarea lui. Am reuşit ca prin fiecare obiect adunat să îi aduc prezenţi printre noi pe cei care nu mai sunt. Am pus în valoare o istorie şi un neam. Vă aştept cu mare drag la Veneţia de Sus, la Muzeul Satului!“, spunea entuziasmată Maria Boboia.

Comentarii

Ultimă oră