11 formaţii, peste 30 de artişti invitaţi din lume, cinci seri de concerte. Sunt coordonate ale celei de-a VI-a ediţii a Braşov Jazz & Blues Festival, care începe din 11 septembrie 2018. În acest an, evenimentul se desfăşoară la Centrul Cultural Reduta, iar după concerte, într-un pub braşovean (Deane’s Irish Pub & Grill) vor avea loc concerte jam session.

     Cea de-a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Jazz & Blues de la Brașov va avea loc între 11-15 septembrie 2018.

  Evenimentul se anunță unul de excepție, cu 11 formații și peste 30 de artiști din întreaga lume invitați, astfel că și durata festivalului a fost prelungită de la 3, la 5 zile.

  Acest lucru în ciuda faptului că organizatorii au întâmpinat unele probleme financiare, după ce Primăria Brașov nu a mai finanțat proiectul cultural.

   „Am făcut eforturi pentru a putea organiza acest festival, cel puțin la nivelul anilor trecuți, ținând cont că nu am mai obținut finanțare din partea Primăriei Brașov. Totuși, vom fi peste edițiile anterioare și le mulțumim sponsorilor, care ne-au sprijinit, dar și Centrului Cultural Reduta, care ne găzduiește”, a precizat Marian Gîlea, președintele Asociației Fanzin, organizatoare a evenimentului.

   În cele 5 zile de festival vor avea loc concerte la Centrul Cultural Reduta, workshop-uri și conferințe, iar seara, după festival, la Deane’s Irish Pub & Grill, vor avea loc concerte jam session.

    Festivalul are în acest an și o secțiune dedicată sărbătoririi Centenarului.

    Astfel, ziua de miercuri, 12 septembrie 2018, va fi dedicată jazzului românesc, iar sâmbătă, 15 septembrie 2018, va avea loc un workshop despre „Istoria jazz-ului românesc”.

    „Toate formațiile invitate au un palmares impresionant, majoritatea nu au mai fost în România și ne așteptăm la concerte de excepție. După concertele de la Reduta așteptăm publicul și la serile de jam session din Deane’s. De asemenea, în prima seară, intrarea publicului va fi gratuită. Pentru celelalte seri, biletele au fost puse în vânzare online pe www.biletebrasov.ro, dar și la Librăria Șt. O. Iosif și de la casa de bilete a Centrului Cultural Reduta. Abonamentele s-au epuizat deja”, a mai adăugat Marian Gîlea.

     Ziua dedicată jazz-ului românesc aduce în fața publicului brașovean 3 trupe românești de excepție:

  – Blue Noise - îi va invita pe cei preenți la o poveste a cappella în sonorități de jazz din anii ’50 – ’60, ritmuri de pop, rhythm and blues și beat. Cei 6 membri ai trupei vor intrepreta melodii de jazz sau şlagăre din repertoriul internaţional, fără nici un acompaniament muzical, redând doar vocal sonoritatea instrumentelor.

 – Jazzybit, desemnat Grupul Anului la Timișoara Jazz Festival în 2016 și câștigători ai trofeului Banat Jazz Award pentru muzicienii anului în 2017: un trio de loud jazz vor oferi o combinație energică de jazz și rock, presărată pe alocuri cu blues, latin și funk.

 – Joy of Life – un proiect muzical apărut la inițiativa celor trei prieteni care formează acest trio deja cunoscut în România dar și în anumite țări din Europa: Petrică Andrei, Decebal Bădilă și Vlad Popescu. Primul album rezultat în urma acestei colaborări „First Meeting” a primit premiul pentru cea mai bună apariție discografică de jazz din anul 2006.

    Pentru prima dată, două seri ale acestei ediții de festival vor fi dedicate blues-ului, deoarece organizatorii au observat succesul pe care îl are acest gen în rândul publicului brașovean. În cele 2 seri vor urca pe scenă artiști din S.U.A, Canada, Germania și Olanda. Nominalizat de 7 ori la Blues Music Awards, Tad Robinson, prezent pentru prima dată în România, va oferi o seară de blues & soul american autentic joi, 13 septembrie 2018. Apoi Julian Sas, cel mai bun chitarist de blues rock din Olanda și câștigătorul premiului „European Blues Award for Best Artist 2016”, va încheia prima seară de blues cu un show plin de energie.

  În cea de-a doua seară, vor fi prezenți pe scena Centrului Cultural Reduta: Henrik Freischlader (Germania), unul dintre cei mai cunoscuţi bluesmani europeni și Rita Chiarelli, supranumită „Zeita Blues-ului” în Canada, cu un premiu JUNO (echivalentul unui premiu Grammy în Canada) și alte 4 nominalizări ulterioare la premiile JUNO.

   În ultima seară a festivalului vor întreține atmosfera Poppy Ackroyd (Anglia) și Helge Lien Trio (Norvegia), câştigător al unui premiu Spellemann (cunoscut ca și Norwegian Grammy) în 2008 și nominalizat la premiile Spellemann din nou în 2018. Pentru a treia oară în România şi prima dată la Brașov, Helge Lien împreună cu ceilalţi doi prodigioşi muzicieni scandinavi, promit publicului un performance de mare „înălţime”. Nu încă o formulă clasică de trio de jazz, ci The TRIO european al vremurilor noastre.

    O premieră a acestei ediții va fi și conferința organizată în deschiderea festivalului despre industria festivalurilor de jazz și blues din România și Europa la care vor participa reprezentanți ai diferitelor festivaluri de jazz și blues din România și Europa.

   Conferința va fi urmată de un concert cu Berti Barbera şi Mariano Castro: o întâlnire dintre doi artişti de jazz şi blues cu origini culturale diferite, dar care împart aceeaşi pasiune pentru muzică şi aceeaşi bucurie de a cânta ceea ce la place. Un concert care va produce o atmosferă intimă, relaxată, dominată de sunete nobile, foarte potrivite celor care vor să evite agitaţia şi divertismentul banal.

 Conferința și concertul Berti Barbera & Mariano Castro, vor avea loc marţi, 11 septembrie 2018, la Centrul Cultural Reduta, iar intrarea este liberă.

     Programul festivalul este completat ca în fiecare an de ateliere muzicale și de o expoziție foto tematică.

    Prima seară a concertului are intrare liberă, următoarele patru sunt cu bilete, care au preţuri de 50 (miercuri şi sâmbătă), respectiv 75 de lei (joi şi vineri).

    Braşov Jazz & Blues Festival este un eveniment organizat de Asociaţia Culturală Fanzin şi cofinanţat de Consiliul Judeţean Braşov.

........................................................................................................................

  Programul complet al Festivalului Braşov Jazz & Blues, a VI-a ediție ( 11-15 septembrie 2018):

   CENTRUL CULTURAL REDUTA:

Marţi, 11 septembrie 2018, ora 20.30 - Concert Berti Barbera & Mariano Castro. Intrarea liberă

Miercuri, 12 septembrie 2018, ora 19.00 - Seara de jazz românesc: Blue Noise, Jazzybit, Joy of Life (Trio Petrica Andrei/Decebal Badila/Vlad Popescu). Preţ bilet: 50 lei.

Joi, 13 septembrie 2018, ora 19.00 - Seară de blues: Tad Robinson & LK Band (SUA/Germania), Julian Sas & Band (Olanda). Preţ bilet: 75 lei.

Vineri, 14 septembrie 2018, ora 19.00 - Seară de blues: Henrik Freischlader Band (Germania), Rita Chiarelli Band (Canada). Preţ bilet: 75 lei.

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, ora 19.00 - Seară de jazz internaţional: Poppy Ackroyd (Anglia), Helge Lien Trio (Norvegia). Preţ bilet: 50 lei.

   DEANE’S IRISH PUB:

12 – 15 septembrie 2018, de la ora 23.30

Jam session cu Lars Kutschke Band (Germania/Ungaria).
Componenţă: Lars Kutschke (DE) – chitară, Attila Herr (HU) - chitară bass, Till Sahm (DE) - pian, Heiko Jung (DE) - tobe.

12-13 septembrie 2018 - intrare liberă;

14-15 septembrie 2018 - 10 lei/persoană.