Sari la conținut

Icoana făcătoare de minuni de la Mănăstirea «Dejani» atrage sute de pelerini

Icoana Maicii Domnului despre care se spune că este făcătoare de minuni, un izvor cu apă tămăduitoare, multă linişte şi un peisaj cu un farmec aparte. Le puteţi găsi la poalele munţilor Făgăraş, într-o poiană de stejari, departe de lume şi de  zgomot, la Mănăstirea "Dejani". După ce se termină un drum anevoios prin pădure, începe o poveste simplă şi luminoasă. Povestea regăsirii unui schit pierdut vreme de 3 veacuri.
Acest loc binecuvântat nu ar fi existat, dacă drumul a patru călugări din Neamţ, de la mănăstirea Sihla, nu s-ar fi oprit aici, la poalele Făgăraşilor. Aveau cu ei doar o bocceluţă şi dorinţa de a se aşeza într-un loc retras. "Am venit aici doar cu toiagul, câteva cărţi de rugăciune, şi o traistă cu câteva haine" a mărturisit preotul Varlam Nechifor, stareţul Mănăstirii Dejani.
Mănăstirea "Dejani", la care trebuia să slujească, era o amintire a ceea ce fusese până în 1761, când flăcările aprinse de armata generalului austriac  Bucov au mistuit schitul, iar vietuiţorii au fost omorâţi. "Noi eram dornici de o viaţă mai isihastră, trăită în rugăciune, şi doream să plecăm la Muntele Athos. O viaţă mai retrasă de lume, nu pentru că am fi urât lumea, ci pentru a ne îndepărta de păcate, de patime şi de răutăţi. Şi ne-am dus să luăm binecuvântarea părintelui Cleopa, fiindu-ne şi duhovnic. Iar părintele ne-a blagoslovit şi ne-a spus aşa "Athosul vostru este acolo la Mănăstrirea Acoperământul Maicii Domnului  de la Dejani" a adăugat strareţul.
Cei 4 monahi moldoveni nu au găsit altceva decât pădure. Poate ca ar fi renunţat, dar semnele că mănăstirea voia să renască nu au încetat să apară. Când au vrut să sape pentru a găsi apă au descoperit chiar vechea fântână a schitului. "După doi metri de săpături am descoperit vechea fântână. Noi nici nu ne-am gândit că vom găsi aşa ceva. Deci asta e minunea cea mare. S-a găsit vechea fântână care a stat acolo 300 de ani ascunsă în pământ" a mai spus stareţul.
Până când complexul monahal  a fost construit cu ajutorul donaţiilor credincioşilor, călugării au trăit în chilii, în pădure. Şapte ani mica odaie de pe munte a  fost casa călugărului Varlaam.
Strădania lor a fost răsplătită, locul prinzând viaţă încetul cu încetul. Acum, oamenii caută aşezământul  şi pentru că s-a dus vestea că icoana Maicii Domnului  îi ajută. O femeie din Făgăraş  a povestit  că s-a vindecat de o boală gravă după ce s-a rugat lângă icoană. "În timpul rugăciunii, când stătea lipită de icoană, atunci a simţit în tot trupul un fel de fior începând de la cap până la călcâie. Tot corpul ei a amorţit şi s-a vindecat" povesteşte stareţul minunea pe care a trăit-o credincioasa. Doctorii s-au minunat când au constatat apoi că femeia este sănătoasă. Icoana a mai vindecat şi îndrăciţi. Pelerinii care ajung aici spun că simt linişte şi pace după ce roagă la biserica din Mănăstire.
  Părintele stareţ Varlaam  face ultimele pregătiri pentru hramul paraclisului,   Schimbarea la faţă de pe 6 august, când sute de credincioşii vor urca la mănăstirea Dejani. E.C.

Comentarii

Ultimă oră