Sari la conținut
-hramul-bisericii-bartolomeu-fotoreportaj

La biserica Sf. Bartolomeu, de mai bine de 500 de ani, în ultima duminica înaintea zilei de 24 august (ziua Sf. Bartolomeu),  se desfăşoară pelerinajul Hramului Sf. Bartolomeu,  unde se intalnesc comunitatile sasesti din Tara Bârsei. Slujba festiva este urmata de dansuri si cantece populare germane acompaniate de fanfara.

Aşa a fost şi astăzi! Fanfara Ţării Bârsei a susţinut un recital superb. Au participat peste 400 de braşoveni, enoriaşi ai bisercii şi nu numai. Christian Macedonschi, preşedintele APDT, a prezentat noua broşură turistică dedicată Bisericii Bartolomeu. După slujbă s-a petrecut ... săseşte în cortul special amenajat.

Scurt Istoric

Biserica Sf. Bartolomeu este situata in partea de vest a orasului, la poalele dealului Sprenghi. Este cea mai veche cladire a orasului, aceasta fiind construita in secolul al XIII- lea, in stil gotic timpuriu. In trecut, mai era cunoscuta si sub numele de Biserica celor trei orfane. Conform legendei, cele trei orfane au lasat tot ce aveau bisericii si au fost inmormantate sub altar.

In secolul al XV-lea, in urma distrugerilor provocate de numeroasele invazii turcesti, biserica este reconstruita partial.  Este înconjurat? de un zid de aparare circular, nu foarte înalt, partea nordica, vestica si sud-vestica a zidului medieval de aparare fiind originale, iar partea estica si unele parti din partea nordica au fost demolate si reconstruite.

In interiorul zidului de aparare se afla cimitirul enoriasilor sasi din Bartolomeu, in care este înmormântat  şi Iohannes Mattis-Teutsch (1884-1950), unul dintre înnoitorii artei plastice de la începutul secolului al XX-lea, figură  proeminentă a expresionismului european.

Turnul bisericii a fost reconstruit si inaltat cu un etaj in 1842, dupa ce s-a prabusit ca urmare a cutremurului din 1822. Altarul dateaza din 1791, iar o strana veche, din 1683.

Comentarii

Ultimă oră