Sari la conținut

Georgescu: FMI, de acord cu majoritatea măsurilor de redresare economică

Negocierile cu Banca Mondială, Comisia Europeană și Fondul Monetar Internaţional s-au încheiat cu succes, a anunţat, sâmbătă, ministrul Finanţelor Publice, Florin Georgescu.

Georgescu a susținut că salariile bugetarilor se vor reîntregi, că nu vor fi reduceri de persona, iar în ceea ce privește plata TVA la încasarea facturii se va aplica de la 1 ianuarie 2013.

De asemenea, din luna octombrie, spune ministrul Finanţelor, se va aplica pachetul de măsuri privind stimularea creării de locuri de muncă, care vizează reducerea CAS pentru firmele care angajează şomeri sub 25 de ani sau peste 55 de ani.

O altă măsură de redresare economică, respectiv creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare-dezvoltare ale agenţilor economici, se va aplica în aceeași lună.
"În plan fiscal, s-au agreat măsuri importante pentru stimularea mediului de afaceri, crearea de locuri de muncă, dezvoltare şi inovare tehnologică. Plata TVA la încasare a fost agreată. Aceasta se va aplica efectiv, datorită necesităţii unor pregătiri metodologice, de la 1 ianuarie 2013. Pe partea de cheltuieli bugetare, s-au asigurat sume suplimentare la nivelul autorităţilor locale în vederea onorării obligaţiilor către persoanele cu dizabilităţi, precum şi pentru plata arieratelor, respectiv datoriilor restante ale autorităţilor locale către diverşi furnizori şi diverşi creditori”, a explicat ministrul.

Referitor la plata TVA la încasare, Georgescu a precizat: "Aceasta a fost agreată și se va aplica efectiv de la 1 ianuarie 2013. Totodată, s-a agreat punerea în aplicare, începând cu octombrie, a unui pachet de măsuri privind stimularea creării unor noi locuri de muncă dar şi a unor măsuri pentru creşterea deductibilităţii cheltuielilor de cercetare - dezvoltare ale agenţilor economici".

Delegația comună a FMI, CE și Banca Mondială precizaseră, în cadrul vizitei din România, că nu sunt de acord cu propunerea USL de scădere a TVA-ului la 9% pentru alimentele de bază și nici cu impozitarea progresivă a veniturilor.

Comentarii

Ultimă oră