Sari la conținut

Cristian Tudor Popescu lansează cartea "Filmar" la Braşov

-cristian-tudor-popescu-lanseaza-cartea-filmar-la-brasov

Joi, 28 noiembrie, la ora 17.00, la Centrul Cultural Reduta va avea loc lansarea volumului FILMAR de Cristian Tudor Popescu, apărută la editura Polirom.
Invitați alături de autor: Mihai Vacariu, autor al volumului Îndrăgostit de Tarkovski. Mic tratat de trăire a artei, apărut la Editura Adenium, Caius Dobrescu, scriitor, prof. Facultatea de Litere, Univ. București. Prezintă Marius Cisar, director Centrul Cultural Reduta.
În cadrul acestei întâlniri, va fi prezentată cartea FILMAR, de Cristian Tudor Popescu, şi va include o sesiune de autografe a autorului. Evenimentul va fi urmat de o dezbatere pe teme tarkovskiene. De la ora 19.00 va putea fi urmărit filmul CĂLĂUZA, de Andrei Tarkovski.
Intrarea e liberă.


Noul volum al lui Cristian Tudor Popescu reuneşte texte ce abordează subiecte legate de cinematografie, fără să ocolească însă analizele unor evenimente recente. Cunoscut cinefil, autorul trasează paralele între producţiile cinematografice şi viaţa reală, între personaje de film şi persoane publice, dar prezintă şi filme mai vechi sau mai noi, actori, regizori, festivaluri şi premiile oferite în cadrul acestora. În plus, trece în revistă preferinţele criticilor de film şi ale publicului, fie el format din elevi de liceu sau din persoane care au trăit direct experienţa comunismului. Cristian Tudor Popescu vine cu argumente solide care să îi susţină ipotezele, nu se fereşte să pună degetul pe rană atunci cînd e cazul şi nici nu evită laudele pentru producţiile şi persoanele pe care le consideră meritorii.

Dacă în legatură cu o moralitate a artei se poate discuta, de la Villon pîna la marchizul de Sade şi Celine, o artă a moralităţii nu văd cum ar putea exista. Nu e nimic artistic în a fi moral. A nu fi făţarnic, a nu fi oportunist, a nu minţi, a nu trăda, a-ţi asuma greşelile şi a plăti pentru ele nu presupune talent. Moralitatea nu e nici măcar o profesie.
Moralitatea e un organ, ca inima sau ficatul, îl ai sau nu îl ai, cu deosebirea că poţi trăi şi fără el. Ea iţi aparţine în totalitate – eşti moral în primul rînd faţă de tine însuîi –, nu e menită aprecierii celorlalţi, ca arta.
Sau, astăzi, în România, moralitatea poate fi definită ca o boală psihică.”  spune jurnalistul Cristian Tudor Popescu.


Cristian Tudor Popescu (n. 1956, Bucureşti), absolvent al Facultăţii de Automatizări şi Calculatoare din Bucureşti, este scriitor şi gazetar, unul dintre cei mai prestigioşi din România de după 1989. Este senior editor al cotidianului Gîndul, filmolog, doctor în cinematografie al Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, unde susţine un curs de Tehnici de manipulare şi propagandă în cinematografie şi televiziune. Este gazda emisiunii „CineTePrinde”, difuzată de Pro Cinema. A debutat ca prozator SF. Cărţi publicate: Planetarium (Albatros, 1987, Premiul Congresului European de SF, Montpellier); Vremea mînzului sec (ediţia I, Cartea Românească, 1991; ediţia a II-a, Polirom, 1998); Imperiul oglinzilor strîmbe (Societatea „Adevărul”, 1993, antologie SF); Copiii fiarei (ediţia I, Du Style, 1997; ediţia a II-a, Polirom, 1998; ediţia a III-a, Polirom, 2013); Timp mort (Polirom, 1998); Omohom (Polirom, 2000); România-abţibild (Polirom, 2000); Un cadavru umplut cu ziare (Polirom, 2001); Nobelul românesc (Polirom, 2002); Sportul minţii (Humanitas, 2004); Libertatea urii (Polirom, 2004); Trigrama Shakespeare. Ficţiuni speculative (Corint, 2005); Luxul morţii (Polirom, 2007); Cuvinte rare (Polirom, 2009); Filmul surd în România mută. Politică şi propagandă în filmul românesc de ficţiune (1912-1989) (Polirom, 2011).

Comentarii

Ultimă oră