Sari la conținut

„Bărbierul din Sevilla” și „Carmen” la Opera Brasov

-barbierul-din-sevilla-si-carmen-la-opera-brasov

Vineri, 23 ianuarie 2015, de la ora 18.30, pe scena Operei Brașov, va avea loc spectacolul cu opera „Bărbierul din Sevilla”  de G. Rossini.

Libretul realizat de Cesare Sterbini urmărește îndeaproape parcursul strălucitoarei comedii cu același titlu scrise de cunoscutul și, totodată, curajosul dramaturg Pierre Caron de Beaumarchais. Premiera mondială a operei compuse de Rossini, care, alături de titlurile „Carmen” și „La traviata” avea să devină de o imensă popularitate, a văzut lumina rampei la Teatro Argentina din Roma, în anul 1816. Pe atunci a fost reprezentată cu titlul „Almaviva sau Precauția inutilă”. Această capodoperă a fost compusă de geniul rossinian în 20 de zile. Aproape două treimi din întreaga operă au fost concepute în numai 11 zile. Poate că în nici o altă operă rossiniană teatrul și muzica nu coexistă atât de perfect, interpretarea trebuind să se supună actoriei și vocalității deopotrivă.

În distribuția spectacolului, publicul se va reîntâlni cu interpreți cunoscuți și preferați, dar și cu soliști care vor debuta în această minunată operă rossiniană: Asineta Răducan, Liviu Iftene, Adrian Mărcan, Marian Rește (debut în rolul Don Bartolo), Dan Popescu, Cristina Roșu, Nicolae Zaharia (debut în rolul Fiorello), Aurel Aron. Conducerea muzicală va fi asigurată de maestrul Dorel Munteanu. Regia artistică este semnată de Carmen Dobrescu. Preț bilete: 30 lei; 20 lei.

Duminică, 25 ianuarie 2015, publicul este invitat în sala Operei, la ora 18.30, pentru a urmări un spectacol de balet inspirat de una din cele mai îndrăgite opere: „Carmen”.

Compozitorul rus Rodion Scedrin a concentrat în scenariul său acțiunea și muzica lui Georges Bizet, creionând partituri solistice extrem de ofertante pentru balerini. Suita „Karmen” a fost compusă de către Scedrin în anul 1967 pentru soția sa, celebra balerina Maya Plisetkaya, și a inspirat coregrafi importanți de pe toate meridianele lumii. Lucrările compozitorilor J. Rodrigo, C. Rissuti, M. Pemella completează muzica din acest spectacol. Cele două personaje principale, Carmen și Don Jose, sunt puse în valoare prin momente solistice de mare sensibilitate și dramatism. Nu lipsesc momente de ansamblu încărcate de temperamentul muzicii spaniole.

Vor da viață acestor personaje pasionale soliștii și ansamblul de balet al Operei Brașov: Anca Branea, Dorin Mirea, Iulia Coşeriu, Dorin Coşeriu, Cristina Rotundu, Adrian Scriminţ, Mihai Uţă, Genoveva Breaz, alături de invitații: Dan Haja (Cluj-Napoca) – Balerinul anului 2014 la Gala Premiilor Operelor Naționale, Iaşi, ed. a II-a, și Claudiu Buldan (Teatrul de Balet Sibiu). În alte roluri, Mugurel Oancea și Cristian Fieraru. Cu participarea membrilor Corului Operei Braşov: Claudiu Bugnar, Florin Grama, Bogdan Mirică. Coregrafia este semnată de Ioan Dorin Coșeriu. Preț bilete: 20 lei; 10 lei.

Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului.

SURSA TEXT: www.opera-brasov.ro/

Comentarii

Ultimă oră