Sari la conținut


 Costurile legate de amplasarea sistemului antirachetă în fosta bază aeriană de la Deveselu jud. Olt se ridică la 400 de milioane de dolari, la care se adaugă 20 de milioane de dolari anual, pentru funcţionarea sistemului, fără a include rachetele, banii fiind suportaţi de SUA, a anunţat, azi, la Slatina, un oficial american. Potrivit sursei citate, România nu este implicata în niciun fel de costuri, ţării nostre revenindu-i doar punerea la dispoziţie a fostei baze militare şi asigurarea pazei sistemului.
Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, că SUA vor instala în orizontul anului 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole. El a spus că amplasarea acestui sistem implică instalarea în fosta bază aeriană a unui număr redus de persoane, respectiv 150-200, număr care va putea creşte în anumite situaţii.
Pe aerodromul Deveselu şi-a început activitatea, în 19 martie 1952, Regimentul 206 Aviaţie Vânătoare Tactică, acesta fiind subordonat Diviziei 66 Aviaţie Tactică din zona de operaţii de Sud-Est a României. În 1953, Regimentul 206 a fost dislocat pe aerodromul Ianca, unde şi-a desfăşurat activitatea până la 1 mai 1955. Baza militară de la Deveselu nu mai este operaţională, fiind desfiinţată în 2002, însă este în stare bună.

Comentarii

Ultimă oră