Sari la conținut

Una dintre curiozităţile Braşovului o reprezintă strada Sforii, despre care se spune că este cea mai îngustă  din Europa de Est, iar după alţii,  chiar din Europa. Turiştii care vin în Braşov şi care au la îndemână un ghid cu locuri de vizitat în oraşul nostru vor să ajungă pe cea mai strâmtă uliţă din cetate.

Străinii nu ocolesc acest punct turistic. După cum recomandă cei de la publicaţia  online Tonic din Marea Britanie : „În caz că eşti în trecere prin România, prin Transilvania, mai exact în Braşov şi dacă îţi vine chef să stabileşti un nou record într-ale sărutului, sună-i pe cei de la Guinness Book înainte să încercaţi să aveţi loc doi, faţă în faţă, pe strada Sforii, locul unde îndrăgostiţii Europei iubesc să "rămână" blocaţi! Şi spuneaţi că România este bună doar de Halloween?!", se întreabă subtil autorul în finalul articolului.  Strada Sforii are o lăţime ce variază între 111 şi 135 cm şi 80 m lungime  şi este situată în inima cetăţii Braşovului.
Restaurată în 2003. Dacă odinioară era folosită pe post de cale de acces pentru pompieri, astăzi face legătura între străzile Porta Schei şi Cerbului. Strada Sforii este atestată documentar în secolul XVII şi reflectă tendinţele de urbanizare ale Braşovului medieval. Din iniţiativa Consiliului judeţean, ulicioara a fost restaurată, marcată şi iluminată, în  2003, pentru a fi redată cu se cuvine circuitului turistic. A fost schimbat pavajul şi  s-au refăcut pereţii clădirilor. Strada şi-a recăpătat farmecul de odinioară  şi datorită felinarelor care arată exact ca cele de acum 100 de ani. Au fost comandate lămpaşe după modelul celor existente la muzeu, singura diferenţă fiind aceea că azi nu mai funcţionează cu  gaz.
Brand local.Poziţionarea străzii Sforii ca fiind cea mai îngustă stradă din Europa este considerată un foarte bun exemplu de marketing şi branding în turism. Astfel, turiştii au un motiv să caute acest gang  şi să povestească acasă că au trecut prin cea mai strâmtă stradă. Ar mai fi ceva de rezolvat pentru ca brandul să să întărească. Trebuie amplasate mai multe indicatoare către acest punct turistic. Sunt mulţi braşoveni care bâjbâie prin centrul vechi atunci când îşi propun să ajungă acolo, cât despre cei străini de oraş ce să mai vorbim. Un  ajutor pentru cei interesaţi- coborâţi din Poarta Schei, pe strada cu acelaşi nume, şi după ce treceţi de Sinagogă, după câţiva metri o să observaţi  marcajul de deasupra micuţei uliţe . Elena Cristian

Comentarii

Ultimă oră